tisdag 31 maj 2011

Glaciala landskap och retirerande dalglaciärer - exemplet Gornerglaciären

Jag har här valt att titta på Gorner glaciär som ligger i Schweiz i närheten av byn Zermatt. Glaciären ligger på koordinaterna 45°58´13.00´´ N, 7°46´20.00´´ E. 

Bild 1. Gorner glaciäsystemr sedd uppifrån från ca 19 km höjd. (Bild från Google Earth.)


 Bild 2. Gorner glaciär snett från ovan. (Bild från Google Earth.)


Bild 3 och 4. Detalj av Gorner glaciären fotograferade 1982 respektive 1997. Bilderna visar att glaciären retirerar. (Bild 3 från http://www.swisseduc.ch/glaciers/alps/gornergletscher/flug_1982-en.html?id=5 och bild 4 från Google Earth.)

Bild 5. Detalj av Gorners glaciärsystem. Gorners glaciär längs med bildens nederkant. Från bildens ovankant ansluter mindre glaciärer till Gorners glaciär.(Bild från Wikipedia.)

 

Beskrivning av glaciär och moränformer

Gorner glaciär är en dalglaciär vilket tydligt ses på bild 2. Glaciären ingår i ett system som är den nästa största i Alperna, störst är Aletschglaciären. Ett flertal mindre glaciärer ansluter till och bidrar till Gorner glaciären vilket kan ses på bild 1 och 2. Och att det är en retirerande glaciär ses om man jämför bild 3 och bild 4. Den vertikala glaciärtunga som syns i bilderna vänstra del är betydligt smalare på bild 4 och den horisontella glaciärtunga som syns i bildernas övre högra hörn har dragit sig tillbaka i bild 4. Retireringen syns tydligt trots att det bara är 15 år mellan bilderna!
I bild 5 kan vi se två moränformer. I bildens övre vänstra del ser vi en sidomorän och där glaciärerna går ihop ser vi mittmoräner.

 

Moränformernas bildande

När isen rör sig transporterar den grus och stenar av olika storlekar. Dessa kan antingen ramla ner på isen från ovanliggande bergssidor eller skrapas upp av isen när den rör sig. En del av stenarna rör sig genom ismassan och en del transporteras på glaciärens yta. Isen i en glaciär rör sig alltid nedåt, även om det är en retirerande glaciär.
Eftersom nedfallande stenar har en tendens att samlas utmed glaciärens kanter så bildas där strängar av sidomorän, vilket vi kan se i bild 5.
När två dalglaciärer möts så bildar deras sidomoräner en mittmorän, vilket vi också kan se i bild 5.

 

Orsak till glaciärens retirering

Ett varmare klimat kan vara en orsak till att glaciären retirerar. Ett varmare klimat gör att isen smälter fortare än vad det tillförs nytt material. Temperaturvariationer kan dels vara naturliga och dels vara orsakade av oss människor. De flesta verkar nu vara överens om att de förändringar i klimatet som vi ser nu inte enbart kan bero på de naturliga variationerna utan att vi människor genom växthuseffekten har en stor påverkan. Jag skulle tro att Gorners glaciär retirerar till största delen på grund av växthuseffekten på grund av att förändringen av glaciärens storlek skett relativt snabbt. Skulle tro att om det var de naturliga variationerna som var den största orsaken till förändringen så skulle retireringen ske mycket långsammare.
Men det finns även andra faktorer än ökad temperatur som kan göra att glaciärer retirerar. Minskad nederbörd påverkar glaciärens storlek. Minskad nederbörd kan det till exempel bli om vegetationen förändras kraftigt, till exempel om man avverkar stora områden med skog. Det finns även teorier om att det föroreningar vi släpper ut, till exempel sotpartiklar, gör glaciärerna mörkare. Och en mörkare glaciärer absorberar mer solstrålning vilket leder till snabbare avsmältning.....

Åland - en idyll på lagom utflyktsavstånd

Åland är nog ett ställe som de flesta bara passerar förbi i någon kryssningsbåt på väg till eller från Finland. Men Åland är absolut värd en egen resa, det är en riktig skärgårdsidyll som är perfekt för en helgutflykt. Att ta sig dit tar bara ett par timmar och kostar inte många kronor, Åland ligger närmare än vad man kan tro. Det är faktiskt så att det knappt finns något öppet hav mellan Stockholms skärgård och Ålands skärgård. För den som inte gillar att åka båt går det utmärkt att flyga också.

Jag var där i två dagar och bodde båda nätterna i Mariehamn. Åland är så pass litet så att det går utmärkt att göra dagsutflykter med Marihamn som bas. Ska man dock längre ut i Ålands skärgård så kan det nog vara bra att hitta boende närmare slutmålet. Många av Ålands öar nås med bilfärja eller cykelfärja. Om man planerar att besöka många öar ,och öar längre ut, så kan det vara bra att planera sin rutt innan så att man inte missar sista färjan och "fastnar" på en ö........ 

Infarten till Mariehamn är vacker!
Hotell Adlon - brutalt fult både invändigt och utvändigt men hyfsade priser och ett bra läge vid hamnen.
Torget i centrala Mariehamn - centrum är inte så charmigt men sjöbodarna vid vattnet är fina
Vid Mariehamns sjöbodar
Åland är kanske inte något shoppingmecka men det finns en del, tex glas.
I Mariehamn ligger skeppet Pommern.
Skeppet är väl värt ett besök, man får vistas både på och under däck.
Pommern "by night"
Kastelholms Slott kan nog sägas vara Ålands mest välkända sevärdhet.
Kastelholms slott.
Slottet är fint, men omgivningarna runt slottet är finare så fokusera på dessa!
Bomarsunds fästning
Ja det finns maskrosor även på Åland! :-)
Många öar innebär många färjor...
Ön Simskäla. Mer Åland än så här blir det nog inte.

Ålänningarna vet hur man designar snygga skyltar!
Odlingar med äppelträd finns överallt. Äpplen är en viktig produkt på Åland.
Kala klippor finns det gott om!
Lyxlunch på hotell HavsVidden.
Hemfärd.
Karta över Åland, klicka för större version.

Vårärt - Lathyrus vernus

måndag 30 maj 2011

Lonely Planet vs. Eyewitness Travel Guides

Jag har rest en hel del och på mina resor har jag alltid uppskattat att ha en bra guidebok. Och det är för övrigt inte bara under själva resan jag uppskattar en bra guidebok utan minst lika mycket innan resan. En guidebok är ju perfekt för att planera sin resa men även för att låta sig inspireras. Och det är inget som säger att bara för att du köpte en guidebok för ett visst område så måste du resa dit. Jag har personligen guideböcker över många platser som jag aldrig har besökt, en del har jag inte besökt för att intresset svalnade efter att ha läst guideboken och andra har jag lagt upp på min to-do-list över framtida resmål. Så köp fler guideböcker och låt dig inspireras!

Men vilken är den bästa guideboken då? Jag har självfallet inte läst alla men jag har en ganska bra koll på två av de största guideboksserierna, nämligen Lonely Planet och Eyewitness Travel Guides (från DK Publishing). I början använde jag mig mest av Lonely Planets guideböcker, mest för att de var vanligast och jag att i och med detta också utgick från att de därför var bäst. Nu har jag dock mer och mer gått över till Eyewitness Travel Guides och gillar dem alltmer. Eyewitness Travel Guides tycker jag är betydligt mer inspirerande och roliga att läsa än Lonely Planet. I Eyewitness Travel Guides finns det mängder av färgfoton, kartor, detaljerade skisser över museum och liknande, Lonely Planet har också detta men i mycket mindre utsträckning. Lonely Planets guideböcker känns så otroligt mycket torrare att läsa efter att man vant sig vid Eyewitness Travel Guides! Lonely Planets böcker riktar sig kanske till yngre och backpackers, det finns lite mer "hippa" restauranger och mer fokus på de med liten budget. Men jag tror att de allra flesta köper Lonely Planets böcker mest för att de är dessa man "ska" ha, det är coolt att sitta på en avlägsen strand med en sliten Lonely Planet uppstickande ur ryggsäcken. Men testa att köp en guidebok från Eyewitness Travel Guides nästa gång, jag tror inte att du kommer att bli besviken, tvärtom!.........

Michael Palins resedokumentärer - de bästa som gjorts?

Michael Palin är nog mest känd som en av medlemmarna i Monty Python men han har fler strängar på sin lyra, bland annat som resenär och huvudperson i ett antal resedokumentärer producerade av BBC. Och även om han är bra som komiker i Monty Python så anser jag personligen att han är ännu bättre i dessa resedokumentärer. I dokumentärerna reser han som enda resenär, även om han har ett osynligt TV-team med sig, runt i världen och beskriver det han ser och gör och på ett personligt sätt. Det finns inslag av lågmäld humor, dock långt ifrån den skräniga humor som finns i Monty Pyton. Han besöker både välkända turistattraktioner och mer udda platser.

Palins resor runt om i världen är uppdelade på att antal säsonger, där varje säsong består av runt 6 avsnitt. Varje säsong har ett tema, till exempel att ta sig runt jorden på samma sätt som i Jules Vernes roman "Jorden runt på 80 dagar". En annan säsong tar han sig från Nordpolen till Sydpolen. Något som är en styrka med Palins resedokumentärer är att han får tittaren att känna sig som en medresenär, en bidragande orsak till detta är att tittaren förutom alla resmål även får ta del av tågresor, hotellrum och liknande.

Jag rekommenderar starkt Palins resedokumentärer till alla som har det minsta intresse av resor eller att upptäcka världen! De finns att köpa på de flesta webbshoppar som säljer film. Palin har även dokumenterat varje säsong i en bok. Dessutom finns det en mycket bra webbplats:....

http://www.palinstravels.co.uk/




Här är titlarna på dokumentärerna:
80 Days
Pole to Pole
Full Circle
Hemingway
Sahara
Himalaya
New Europe

Köppens klimatklassificeringskartor - tropiska och arida klimatzoner

Jag ville för min analys ha en plats där skillnaderna mellan tropiskt och arit klimat var så dramatiskt som möjligt och efter att ha tittat på Köppens klimatklassificeringskartor så valde jag en plats i Sydamerika ungefär där Colombias, Ecuadors och Perus landsgränser möts. Gränsen mellan det tropiska och arida klimatet sträcker sig över en lång sträcka men den östligaste platsen ligger ungefär på koordinaterna 0°15´00.00´´ S, 75°20´00.00´´ W. Pilen på kartorna visar den östligaste skärningspunkten mellan den arida och tropiska klimatzonen, se bild 1, bild 2 och bild 3. Platsen ligger i gränslandet mellan Anderna och Amazonas.

Bild 1. Den del av Köppens klimatklassificeringskarta som jag har valt att titta på.

Bild 2. Vald plats visat i Google Earth.


Bild 3. Detaljbild från Google Earth över vald plats.


B. Beskrivning av klimatzonerna

För att klassificera klimatet så använder vi oss av Köppens system. Systemet som är uppkallat efter sin upphovsman, den tysk-ryska meteorologen och klimatologen Wladimir Köppen, delar in klimatet i olika klimattyper. I bild 1 ovan ser vi att pilen pekar på gränsen mellan den tropiska klimattypen (blå) och den arida (röd). Dessa klimattyper är i sin tur sedan uppdelade i undertyper, i det här fallet regnskog (mörkblå) och varm stäpp (orange).

Karaktäristiskt för regnskog är kraftig nederbörd (minst 60 mm under alla månader) och höga temperaturer (minst 18 grader under alla månader). Det finns inga tydliga årstider. Klimatet påverkas mycket av den intertropiska konvergenszonen och det lågtryck som finns där. Vindarna är relativt måttliga. Det regnar vanligtvis mellan 2000 och 3000 mm per år. De tropiska regnskogarna ligger i huvudsak i ett område som sträcker sig 10° nord och syd om ekvatorn. 

Den varma stäppen karaktäriseras av att nederbörden är mindre än den potentiella evapotranspirationen. (Evapotranspiration är summan av avdunstningen och växternas transpiration.) Den varma stäppen har en årsmedeltemperatur på minst 18 grader, är medeltemperaturen lägre kallas det för kall stäpp. Stäppen ligger oftast i anslutning till öknar men kan även finnas på andra platser så som i det här fallet. Att vi har stäpp här beror på att vi befinner oss på hög höjd (Anderna) vilket gör att klimatet blir torrare. Stäppen består oftast av grässlätter utan träd, men kanske att denna stäpp har en annan vegetation då den är lite speciell på grund av sitt läge på hög höjd och nära Amazonas?

 

C. Förklaring till klimatskillnaderna

Att klimatet ändrar sig så pass mycket över en relativt kort sträcka beror i huvudsak på bergskedjan Anderna. När Amazonas övergår i Anderna så får vi också en övergång i klimat från tropisk regnskog till varm stäpp. Med ökad höjd blir klimatet torrare och kallare. Det är också så att vid ekvatorn så går vindarna i huvudsak från öster till väster (på grund av jordens rotation) vilket gör att vi får mest regn öster om Anderna (den sida där vi har den tropiska regnskogen) medan den västra sidan hamnar i regnskugga.

Blåsuga - Ajuga pyramidalis

söndag 29 maj 2011

Blodrot - Potentilla erecta

Kusmi Kusmi Kusmi

Inte vet jag om Kusmis te är godare än andra tesorter, kanske, kanske inte. Men det kvittar egentligen när de kommer i så grymt snygga burkar! På bilden syns några av mina favoriter. Vilka är dina?

Fordlandia - Henry Fords stadsbyggnadsprojekt i Amazonas

Fordlandia är en bok av Greg Grandin om Henry Fords försök att bygga ett mönstersamhälle i Amazonas. Att Ford ägde en stor bit mark i Amazonas där han byggde en hel stad var nytt för mig, och gissar att det är fler än mig som missat denna bit fascinerande nutidshistoria. Ford köpte marken för att skapa ett gummiträdsplantage, gummi behövdes till tillverkningen av bilar. I boken får man följa arbetet med att dra igång denna plantage och byggandet av den nya staden Fordlandia. Det gick dock inte helt enligt planerna, mycket beroende på att förarbetet skötts dåligt. Man hade till exempel dålig kunskap om hur man odlar gummiträd och man var inte alls insatt i de lokala traditionerna och sederna. Detta fick till följd att plantagen producerade dåligt med gummi och att arbetarna med familjer inte alls trivdes. Ford gav sig dock inte i första taget utan la ner mycket tid och pengar på att försöka få samhället Fordlandia att fungera, man får faktiskt uppfattningen att han var mer intresserad av att skapa ett mönstersamhälle än att skapa ett lönande gummiplantage.

Bra skrivet och många bilder. Rekommenderas till alla som är intresserade av historia eller samhällsbyggande. Boken fransar dock ut lite väl mycket i kanterna och tappar fokus ibland. Boken hade vunnit på att kortas 100 sidor.........

Vissa delar av Henry Fords Fordlandia finns kvar än i dag

lördag 28 maj 2011

Skogsstjärna - Trientalis europaea

Hexakopter - wow vilken leksak!

En hexakopter måste ju vara den ultimata leksaken för oss som gillar radiostyrt. Spana in nedanstående videofilm:



Med kamera, GPS och 30 minuter körtid...ojoj...grymt läckert! För er som vill köpa så finns dom här:

https://www.mikrocontroller.com/index.php?main_page=index&cPath=80&zenid=cec61fa05ed47583db5b302c4789b018

Ska nog ta och önska mig en i julklapp....

fredag 27 maj 2011

Arne Dahl och A-gruppen - hur står dom sig i konkurrensen?

Arne Dahl, som är en pseudonym för Jan Arnald, är enligt mig en av Sveriges främsta kriminalförfattare. Hans böcker om medlemmarna i A-gruppen, det vill säga rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, har en tyngd och ett psykologiskt djup som man inte ser i samma utsträckning hos till exempel Camilla Läckberg, Mari Ljungstedt och Viveca Sten. Dahls böcker är inte lika glättiga och mysiga på samma sätt som många av dagens andra deckare är.

A-gruppens medlemmar lär man känna väl i böckerna, en del följer med genom hela serien. Och persongalleriet är aningen mer komplext än i de "vanliga" deckarna, man få stifta närmare bekantskap med ganska många poliser. Det är inte alltid samma polis som är står i centrum. Detta gör att man inte tröttnar och att alla böckerna i serien känns fräscha.Intrigerna håller hög standard och spänningen lyckas Dahl hålla på topp för det mesta.

Böckerna är uppdelade i två serier, den första som innehåller de 10 första böckerna och den andra som än så länge bara innehåller en del, den elfte. Men vi får hoppas att Dahl planerar att skriva minst 9 böcker till, för de är ju grymma! Jag rekommenderar de som inte läst Dahls böcker att börja med den första i serien, den som heter Misterioso. Har man väl läst den första så är chansen, eller risken om man så vill, stor att man inte kommer sluta förens man läst alla....för de är ena riktiga sidvändare!

Jag ger hans svit om A-gruppen betyget 4 av 5...........

Riga - Tallins bortglömda syster

Det kanske är att ta i att säga att Riga är bortglömd, men turistströmmen dit är betydligt mindre än till dess nordliga systerstad. Kanske att det är ändring på det nu dock, jag tycker mig se fler och fler kryssningar till Riga. Och för mig är Riga ett betydligt mer spännande resmål än till exempel Åland, Helsingfors eller Tallinn. Riga känns mer exotiskt, du kan fortfarande känna en del av de forna tiderna då det var en del av öst. Totalrenoverade kvarter blandas med förfallna. Lyxiga gallerior a la NK blandas med gatustånd där tandlösa gummor som säljer grankvistar. Men det sker snabbt förändringar så det dröjer nog inte länge förens Riga känns som vilken europeisk stad som helst.

Att ta sig till Riga är enkelt, du kan kryssa dit med en natt ombord på båten eller så flyger du dit på bara någon timme. Att ta båten kan dock rekommenderas, i alla fall ena vägen, då inloppet till Riga är ganska spännande..........

Inloppet till Riga är spännande
Frihetsstatyn
Det finns mycket fin och blandad arkitektur i Riga, som denna fasad i jugend
Typiskt sovjetiska arkitektur, här huserar vetenskapsakademin
Så fort man rör sig utanför centrum blir det mer nedgånget, även om dessa hus fortfarande har charmen kvar!
Svarthuvudenas brödraskapshus
Three Brothers
Typisk gatuvy
Stora marknaden håller hus i ett par gigantiska zeppelinarhangarer
Julmarknad
Det finns fortfarande en hel del fattigdom i Lettland
Men också en hel del rika som har råd att handla här. Klasskillnaderna är stora.
Och givetvis finns det billig vodka i en före detta sovjetstat. :-)