tisdag 17 maj 2011

Operation Nordvind - Kaj Karlsson gör en stabil författardebut

Operation Nordvind är Kaj Karlssons första bok. Och det är en bra debut, inget tvivel om den saken. Det är en tät och spännande actionthriller i högt tempo med en före detta soldat i huvudrollen. Han, för huvudpersonen är en han, råkar av en slump komma en internationell terroristliga på spåren. Sedan följer en katt och råtta lek mellan terroristerna och huvudpersonen. Till sin hjälp har huvudpersonen bland annat en kvinna som jobbar vid en topphemlig underrättelseorganisation. Så även om mycket av boken utspelar sig på slagfältet så finns det även en mer analytisk sida, läsaren får följa med in i maktens och underrättelsetjänstens korridorer. Man får på så sätt även en bakgrundsbeskrivning till konflikten. Det känns som att författaren är väl insatt i hur terrorister agerar och hur terroristbekämpning går till, boken känns trots att den i bland är lite väl actionbetonad som trovärdig. Jag vet inte om scenariot i boken är realistiskt, men det känns så.

Kan dock tycka att språket ibland är ganska kantigt, det är absolut inte dåligt med det där riktiga flytet finns inte. Dessutom är skildringarna ibland lite väl brutala, och kanske att det måste vara det i den här typen av böcker, men tyvärr gör det att boken känns lite billig och smutsig. I och för sig kanske terrorism är smutsigt... Sedan kanske vissa av karaktärerna i boken kunde hanteras bättre, ett par av de viktiga karaktärerna lär man aldrig känna. Men på det stora hela är det en mycket spännande bok!

Betyg 3 av 5..

8 kommentarer:

 1. Kul att du har läst och tack för en bra recension.

  M v h

  Kaj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att den är en så klar kopia på Anders Jallais bok.
   Är det bara otur att det är samma miljö, samma bakomliggande story och att båda tar in hjälp från en MC klubb? Tror inte det. Har bara ett par sidor kvar i boken men la ner den då man får samma känsla när man läser boken som man får när man har en felstavad "Addidos"tshirt från Thailand på sig.
   Känns så mycket tunnare än Jallais böcker och att Kaj har tagit huvudpoängerna och satt sin egna story mellan.
   Är det verkligen så svårt att hitta en egen story?

   Radera
  2. Jo håller med om att de är ganska lika. Fast det kan man ju säga om de flesta böcker i den svenska kriminalgenren också. Alla poliser är lätt överviktiga alkisar som har problem med familjerelationen...och så lyssnar dom på opera...

   Radera
  3. Ganska lika?

   En ex SSG som bor vid havet, paddlar kajak och kör pickup hittar/ser nånting, bovarna (som är kopplade till en stormakt) vill inte att han ska se det, han får hjälp av gamla vänner, familjen hotas, träffar en tjej med samma bakgrund, behöver hjälp av ett MC gäng.

   Jag slutade läsa boken men det finns säkert mer.
   Lite väl lika för att det ska vara en slump tycker jag.

   Radera
  4. Ah jo du har säkert rätt. Var ett tag sedan jag läste boken så har ärligt talat glömt det mesta av handlingen...

   Radera
 2. Skriver du en uppföljare så kommer jag med största sannolikhet att köpa den. :-)

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Jag och Jallai skrev våra första böcker ungefär samtidigt. Att han sedan råkade komma ut först är bara en slump. Så jag har inte kopierat. Ev. likheter är ett sammanträffande, men så har vi båda kanske valt "typiska" ingredienser för den här genren.

  Så till nutid: uppföljaren "Parsifal Direktivet" lanseras om en vecka och jag skickar gärna över ett ex (e-bok, ljudbok eller inbunden).

  Vänligen

  Kaj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, ja det är ju inte alltför sällan som flera personer kläcker liknande idéer samtidigt. Till exempel kläckte ju både Darwin och Wallace idén om det naturliga urvalet i stort sett samtidigt...

   Läser gärna din nästa bok!

   Radera