Jag är för jämställdhet. Det är självklart att kvinnor ska behandlas på samma sätt som män. Däremot blir jag alltmer skeptisk till feminismen, i grund och botten står nog feminister visserligen för något gott. De vill liksom jag att alla ska bli behandlade på samma sätt oavsett kön. Men jag tycker mig se att feminismen blir allt mer inåtvänd och världsfrånvänd, ibland känns det som att de lever kvar i det förflutna och att de inte accepterar nya fakta.
Och missförstå mig inte nu, det finns fortfarande skillnader i hur män och kvinnor behandlas i Sverige. Men dessa skillnader är inte så stora som man kan få intrycket av i media, dessutom tar man i debatten i stort sett uteslutande upp jämställdhetsaspekten ur ett kvinnligt perspektiv. Det är faktiskt inte så att det alltid är kvinnor som är förtryckta eller nedprioriterade, det finns en mängd områden där kvinnorna är de starka och där männen är i underläge. Detta är det dock sällan någon som talar om. Det finns en hel del mytbildning kring feminismen, tänkte här ta upp ett par.
Det är en myt att kvinnor utsätts för mer våld än män. Är man man så är det ca 29% större risk att råka ut för ett våldsbrott. Det dör ca 40% fler män på grund av våldsbrott än det dör kvinnor. Det är betydligt fler män än kvinnor som misshandlas. Allt detta går ju stick i stäv mot den uppfattning som många har. Varför hör man sällan talas om manstaxa i taxin? Eller varför talar aldrig politikerna om att vi måste ha bättre belysningen i parkerna så att männen kan gå där tryggt? Varför är föräldrar ofta mer oroliga när deras dotter är ute sent på natten än när deras son är det?
En annan vanlig myt är den om att kvinnor dubbelarbetar, det vill säga att de både förvärvsarbetar samt tar hand om hem och barn och på så sätt har en tyngre börda än männen. Att kvinnor lägger ner mer tid på arbete, hem och barn är dock felaktigt. Det är faktiskt så att männen i genomsnitt lägger ner 15-20 minuter mer per dag på dessa sysslor än kvinnorna.
Sista exemplet är myten om att alla skillnader mellan könen beror på sociala faktorer, och att vi så att säga byggt in kvinnliga och manliga strukturer i samhället och att det är dessa, och endast dessa, som ger oss de skillnader vi har mellan kvinnor och män. Och visst finns det strukturer i samhället som bidrar till att det finns skillnader mellan könen, men det finns även biologiska skillnader. Män och kvinnor är inte likadana, det finns till exempel skillnad i hur vår hjärna fungerar, skillnader som givetvis påverkar hur vi är som människor. Det är alltså viktigt att inse att det kanske inte alltid är optimalt att nå exakt 50/50 mellan kvinnor och män därför att vi är biologiskt olika. Kvinnor är bättre på vissa saker, män på andra.
Givetvis finns det tillfällen då vi män gynnas på ett felaktigt sätt, och detta ska vi självklart rätta till, men jag tycker det är viktigt att man har fakta på plats så att man inte rättar till något på felaktiga grunder. Och vad gäller feminismen, behövs den? Nej knappast, den har spelar ut sin roll. Jämställdhet däremot är något att kämpa för!.........
(En del av ovanstående fakta har jag hämtat från det Pär Ström skrivit på http://www.dnv.se/mou/feministiska_myter.htm. Detta inlägg handlar om Sverige, fakta skiljer sig givetvis åt från land till land.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar