torsdag 5 maj 2011

De största dinosaurierna var gigantiska!

Hur stora kunde de största dinosaurierna egentligen bli? De största dinosaurierna finner vi bland sauropoderna, och många av dem i släktet I Diplodocidae. I många fall har man dock väldigt lite material att utgå ifrån varför många uppgifter om deras storlekar ofta är osäkra. En av de allra längsta dinosaurierna man känner till kallas för Seismosaurus och vissa tror att denna kan ha blivit så lång som 40-45 meter. En sådan bjässe skulle då ha vägt ungefär 100 ton. Den tillhörde familjen Diplodocidae. En del forskare börjar dock tvivla på att Seismosaurusen verkligen kunde bli så stor, enligt dem kunde ”bara” nå en längd av drygt 30 meter. Osäkerheten beror bland annat på att man har relativt lite lämningar att utgå från.
Det finns de som tror att Amphicoelias var ännu större. Kanske var den så pass lång som 40-60 meter och med en vikt på kanske upp till drygt 120 ton. Den tillhörde också familjen Diplodocidae. Här har man dock extremt lite material att utgå från så uppgifter är mycket osäkra.
Och ytterligare en gigantisk dinosaurie där fynden är för få för att dra säkra slutsatser om dess storlek är Bruhathkayosaurusen. Kanske var den så lång som 40-44 meter och en vikt på upp till 220 ton. Detta verkar dock än så länge mest vara spekulationer och halvkvalificerade gissningar.
Andra stora dinosaurier var Supersaurusen (upp till 30 meter), Ultrasaurusen (mer än 30 meter) och Brachiosaurusen (ca 25 meter). Brachiosaurusen tillhörde familjen Brachiosauridae.

Bruhathkayosaurus

Och hur kunde dinosaurierna bli så här pass stora?! Svår fråga som vetenskapen inte kan svara på ännu, men man har en del teorier. Storleken bör ju ha varit en fördel gentemot rovdjur. Genom det naturliga urvalet så premierades de storväxta och de blev allt större och större. Men någon bättre förklaring kunde jag inte komma fram till på egen hand utan jag var tvungen att söka svaren i kursboken och på Internet. Och när jag sökte efter svaret så visade det sig att även forskarkåren verkar vara osäker på exakt varför många dinosaurier blev så stora. Ser ut att finnas ett mängd olika teorier. En av teorierna går ut på att de blev så stora helt enkelt därför att det fanns föda I överflöd. Och att det fanns föda, det vill säga växter, i stora mängder kan i så fall ha berott på att klimatet var varmare vilket gynnade växtligheten. Klimatet var varmare på grund av höge koldioxidhalter i luften. En annan teori, är densamma som den teori jag hade, det vill säga att de utvecklade sin storlek som ett försvar mot rovdjuren. Ytterligare en teori går ut på att de stora dinosaurierna var kallblodiga och att deras storlek hjälpte dem att hålla en jämn kroppstemperatur. Det tog lång tid för deras stora kroppar att värmas (på dagen) och kylas (på natten) vilket gav dem en stabil temperatur. Kanske är det så att det inte finns ett enda svar på frågan om varför de blev så stora, utan flera svar och teorier som samverkar?......

Amphicoelia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar