tisdag 24 maj 2011

Fotbollen är inte helig - låt dem betala!

Man läser titt som tätt om alla de polisinsatser som krävs vid fotbollsmatcher. Och det förs en livlig diskussion i media om det är skattebetalarna eller klubbarna som ska betala detta. Problemet är att de röster som hörs i debatten oftast kommer från antingen fotbollsfrälsta eller polisen, det är sällan någon normalintresserad medborgare tillfrågas. Och debatten blir ju lite konstigt när det är de två ytterligheterna som hörs, polisen och de fotbollsfrälsta. De fotbollsfrälsta som hörs i debatten brukar dessutom ofta vara engagerade i någon av lagens supporterklubbar.

Men vad tycker egentligen vi som inte är vare sig poliser eller fotbollsintresserade, det vill säga en stor majoritet av befolkningen? För min egen del tycker jag det är självklart att det är fotbollslagen och klubbarna själva som ska betala merparten av detta! Och med merparten menar jag de kostnader som ligger utöver vad som kan anses normalt. Och för att ta reda på vad som kan anses vara normalt är det ju bara att titta på andra liknande aktiviteter. Hur mycket kostar till exempel polisinsatsen vid DN-galan? Eller vid en handbollsmatch i Globen? Eller vid en konsert på Gröna Lund?  Eller vid julmarknaden på Skansen? Jag är övertygad om att det går att ta fram en ungefärlig kostnad per besökare för den typen av evenemang, en kostnad som sedan även kan gälla för fotbollsmatcher. Och den kostnad som blir utöver denna ska givetvis klubbarna och lagen betala själva! Något annat är ju otänkbart. Fotbollen är inte helig..........

14 kommentarer:

 1. Intressant inlägg, skrev också ett om detta problem. Gillar att du lyfter upp just oss ev. besökare och skattebetalare. Polisen och lagen är inte allt det handlar om.

  Fotbollen ska behandlas som alla andra är vi överens om, den är inte helig. Men jag har en annan idé du kan läsa om ifall du vill. Vore intressant med fortsatt diskussion ämnet lär ju inte bli mindre intressant heller då våldet inte lär sluta POFF

  SvaraRadera
 2. Nu är jag "fotbollsfrälst" och AIK:are men tar mig ändå friheten att kommentera.

  Storklubbarna lägger stora pengar på säkerheten men det är otroligt svårt att komma till bukt med de här problemen. Ändå får de hårda ekonomiska straff för vad vissa individer gör trots att det i praktiken är omöjligt att kontrollera varenda rötägg på läktaren (enda stället där kollektiv bestraffning är accepterat?). Svenska klubbarnas ekonomi är redan usel, ska de sedan också betala för polisinsatsen kommer det knappast bli bättre. De har inte råd helt enkelt

  Allsvenskan är redan (milt sagt) en medioker liga med europeiska mått pga av att de svenska klubbarna inte har de ekonomiska musklerna, och så länge de populära lagen motarbetas kommer vi aldrig ens kunna konkurrera med danska eller norska ligan.

  Ska krogarna och systembolaget betala för de extra polisinsatserna på fredags och lördagskvällar? Ska politiska partier och organisationer betala för extra polisinsatser i samband med demonstrationer?

  SvaraRadera
 3. Har den "fotbollsfrälste" hört att vi har en enorm skatt på alkohol? dina gämförelser i slutet är lite missvisande. Ingen menar att fotbollstillverkarna skall betala utan de som annordnar evenemang som tycks skapa hat och kravaller utan att ha något med verkligheten att göra. Att vi har en dålig liga i Sverige är det ingen som icke är intresserad av fotboll bryr sig om. Som skribenten skrev Fotboll är icke heligt.

  Jag håller med bloggaren, jag tycker det är uppenbart att fotbollsklubbarna skall betala. Detta får dem kanske att inse att man måste byta strategi. Blir sällan kravaller vid liknande evenemang. Tror inte att det är en slump att huliganer söker sig till fotboll när man hör vissa av de "hejaramsor" som sjungs om hur man hatar de andra lagen är fullkomligt accepterade, det handlar inte om några få rötägg. Det handlar om en våldskultur, vissa kan hantera den men endel blir känslomässigt angagerade och skapar bråk. Detta borde även någon som gillar fotboll förstå. Inom de flesta andra sporter är denna suporterkultur inte lika utbredd. Jag har aldrig hört om kravaller vid schack sm, skidskytte eller dyl. Suporterklubbarna skall ta sitt ansvar!

  SvaraRadera
 4. Det är skrämmande att fotbollen skall få härja fritt. Om en annan verksamhet bedrivits på detta sätt hade den förbjudits, men fotbollen får fortsätta. Se på mannen som gick in på planen i Malmö. Polisen bar ut honom på ett förnedrande sätt. I vanliga fall skulle de ha avvisat honom. Men på plan skändar polisen en åskådare för att vinna sympatier, det är skrämmande.
  Låt oss slippa pöbelidrotten och pöbelpoliser!

  SvaraRadera
 5. Jag vet att vi har alkoholskatt, dock täcker den inte den de samhällsekonomiska kostnaden som alkoholen ger upphov till. Inte ens nära! Och krögarna då? De tjänar massvis på att folk super sig redlösa och sedan får samhället bära kostnaderna...

  Jag tycker fortfarande att det är orimligt att klubbarna ska ta ansvar för vad varenda person som hejar på dem gör. Ska en krögare betala polisen om ett grabbgäng på hans krog börjar bråka. Unga, frustrerade män som vill ställa till oreda och bära sig våldsamt åt har alltid funnits och kommer alltid finnas. Inte bara inom fotbollen. Att de sedan ofta söker sig till gemenskapen på läktaren hos storklubbarna kan knappast klubbarna lastas för. Straffa individerna, inte kollektivet. Här tycker jag samhället och lagstiftarna måste hjälpa klubbarna, för det här är ett samhällsproblem som eskalerat över klubbarnas kontroll. Att hela tiden bara straffa klubbarna har ju uppenbarligen inte hjälpt. De här rötäggen struntar, i stridens hetta, i om deras uppförande ger upphov till negativa konsekvenser för klubben.

  Ett fel som många som inte är insatta gör är att sätta likhetstecken mellan klubbarna och supporterklubbarna, det är två olika organisationer. De hat som existerar mellan supportrar är något som klubbarna tar avstånd ifrån.

  Jämförelsen med schack-sm är ju bara för irelevant för att kommentera...

  SvaraRadera
 6. Svar till Goran I: Du har en poäng i att det kan tyckas orättvist om fotbollen ska behöva betala poliser men inte tex krögare. Och jag är inte främmande för att också krögare tvingas betala för eventuella polisinsatser i deras lokaler. Men, och det är ett viktigt men, givetvis ska normala polisinsatser inte betalas av krögaren. Och inte heller normala polisinsatser i samband med en fotbollsmatch. Min poäng är att det ändå måste finnas en gräns för hur mycket polisinsatser som kan anses ingå som en samhällsservice. Om en krog kräver upprepade stora polisinsatser så tycker jag att krogen ska betala för detta, på samma sätt som att om fotbollen kräver upprepade stora polisinsatser så ska de betala för dessa.

  Och du nämner kollektiv bestraffning, att bara för att det finns några våldsamma huliganer så ska inte övriga åskådare och fotbollsklubbarna straffas. Tex genom att bötfälla klubben så hårt att de går i konkurs eller att spela inför tomma läktare. Men där har du fel tycker jag, det finns mängder av exempel där kollektivet bestraffas för att några enstaka individer beter sig illa. Ta fallet med krögaren, en krögare som har upprepade problem med våldsamheter på sin krog kommer antagligen att fråntas sitt utskänkningstillstånd. Och med detta förlorar han pengar och kunder. Här bestraffas både övriga kunder och ägaren till krogen. På samma sätt är det ju för övrigt med många av våra lagar, vi har hastighetsbegränsningar på våra vägar för att det finns ett fåtal personer som saknar trafikvett. Osv. Så givetvis kan hela fotbollsvärlden straffas för att en liten grupp beter sig illa. Om man inte lyckas lösa problemen. Sedan ska man givetvis försöka sätta dit de enskilda individerna, men liksom det är svårt att sätta dit vettvillingar i trafiken är det nog också svårt att sätta dit huliganer.

  Sedan nämner du att ekonomisk bestraffning kommer leda till att klubbarna tappar ännu mer i konkurrenskraft jämfört med klubbar från andra länder. Och detta är enligt mig typiskt en sådan kommentar som man hör hela tiden från fotbollsfrälsta, men som ju är helt irrelevant. Vad sjutton har det med saken att göra? Hur bra eller dåliga svenska fotbollslag är har ju ingen betydelse för om klubbarna ska bestraffas ekonomisk eller inte. Som jag skrev, fotbollen är inte helig. Ett land klarar sig utmärkt utan en stark fotbollskultur. Vi hittar andra saker att göra, andra idrotter att syssla med.

  Och en annan kommentar man ofta hör från fotbollsfrälsta är den du fäller om att man inte kan jämföra fotboll med schack. Nu kanske schack är lite väl extremt som jämförelse, det kan jag hålla med om. Men i princip finns det ingen skillnad i hur samhället ska ställa sig till olika typer av evenemang. Återigen, fotbollen är inte helig. Fotbollen är inte mer prioriterad än andra sporter eller evenemang. Fotbollen står inte över alla andra. Det är nog dags att de som är fotbollsfrälsta inser det!

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt värdelöst argument att eftersom vi har problem med alkohol så bör vi skita i att lösa andra problem som att slänga pengar i sjön på fotbollsmatcher.

  Poängen är att samhället har en begränsad mängd resurser. Det verkar bättre att lägga pengarna på t.ex. musikfestivaler eller andra tillställningar där kulturen inte går ut på att hata varandra utan fler människor får positiva upplevelser. Artikelförfattaren drar upp en rad exempel där förekomsten av våld inte är i närheten av vad den är för just fotboll.

  Mitt förslag är att lägga ned organiserad fotboll på den här nivån. Jag ser helt enkelt inte hur fördelarna skulle uppväga nackdelarna. Att ungdomar fostras att "hata" motståndares fans i ett sport som är till löjligt hög grad beroende av slumpen är ju knappast positiv sak.

  SvaraRadera
 8. Tycker inte att det är ett värdelöst argument (i allafall inte fantastiskt värdelöst). Jag kan inte se att jag någonstans skrivit att vi ska skita i att lösa andra problem. Tagga ner! Har du en fotbollshuligan i dig?

  Det finns många som är intresserade av att gå på fotboll och njuter av att uppleva den positiva stämningen (som ju faktiskt också finns) på ex ett derby eller avgörande match. Dessa evenemang bidrar ju också med ökade skatteintäkter, och ökad livskvalitet för många, när det inte blir tråkigheter. Kan inte samhället då hjälpa klubbarna att komma till bukt med dessa problem i stället för att vända dem ryggen. Med nuvarande lagstiftning är det i praktiken omöjligt att stänga ute bråkmakarna.

  Att Anonym tycker att det är slänga pengar i sjön är dennes åsikt. Kanske tycker jag att vissa skattepengar som läggs på kultur är bortkastade som Anonym tycker är viktigt. Vi måste acceptera att vi värdesätter olika saker och inte vara så trångsynta att vi tycker att pengar som läggs på det vi är ointresserade av är "att slänga pengar i sjön". Att förekomsten av våld är så hög när storklubbarna spelar beror som sagt på att många frustrerade unga män dras till gemenskapen i klackarna hos storklubbarna och "vi mot dom"-känslan gentemot konkurrerande storklubbars klackar. Klubbarna och fotbollen tar ju avstånd från våld och ger många unga personer något vettigt att göra (dvs SPELA fotboll) istället för att dra runt på stan och ställa till oreda. Alla stora sthlms-klubbar deltar t ex i sociala projekt i problem-förorter och har gett många ett alternativ till kriminalitet. För vissa lockar inte kulturella aktiviteter, vi är olika.

  SvaraRadera
 9. "Det verkar bättre att lägga pengarna på t.ex. musikfestivaler eller andra tillställningar där kulturen inte går ut på att hata varandra utan fler människor får positiva upplevelser."

  Jomensåråatt ... lite otur hade du när du tänkte där, va?

  En "normal" musikfestival typ Hultsfred brukar få ett facit på några våldtäkter, dussintals misshandelsfall, narkotikabrott en masse, drängfylla osv. Med din logik bör musikfestivaler beläggas med dödsstraff!

  /KGB

  SvaraRadera
 10. Goran:
  Så vi har alltså en oändlig uppsättning med möjliga tillställningar från Opera, konserter, handboll, MMA-galor eller vad som helst i princip utan fotboll och i viss mån hockey. Kostnaderna för just fotboll i form av polisverksamhet är mångfaldigt högre. Det är att slänga pengar i sjön att fortsätta med det då. Sen har jag förstått att många nu börjar dra sig för att gå på matcher med sina familjer, just på grund av huliganvåldet.

  Är det så svårt att förstå att fotbollskulturen innefattar våld mot de som hejar på "fel" lag? Tills fotbollskulturen kan lösa detta (likt majoriteten av alla andra sporter - hur ofta ser du upplopp kring Baseball, amerikansk fotboll eller basket egentligen?) tycker jag att lägga ner verkar som bästa lösningen. Det finns absolut inget som förhindrar korpen-fotboll eller "sociala projekt" - dock så kunde man ju vara för några veckor sedan läsa om hur Rosengårds FC (eller vad de kan heta) under en match fick domaren jagad/slagen av föräldrar till laget.

  KGB:
  Det kanske är dags att uppdatera facit lite på samhällskostnaderna nu, ta t.ex. Roskilde (ungefär 100k personer i en vecka) -> rätt mkt skatteintäkter som gör att hela det samhället överlever året runt och en handfull misshandelsfall och någon våldtäkt. Självklart borde det minskas men jämför du med vad som händer om 1% av 100k går ut på avenyn eller går på match? Det finns nog inga exempel där så många människor är på samma plats med så få konflikter.

  När Way Out West hölls så såg iaf inte jag en bråkdel av antalet poliser jämfört ett derby på stan ens någon av dagarna. Det beror helt enkelt på att det inte trissas upp en HAAAATAAAA stämning mellan folk.

  SvaraRadera
 11. @Anonym: "När Way Out West hölls så såg iaf inte jag en bråkdel av antalet poliser jämfört ett derby på stan ens någon av dagarna." Nä, det har du säkert rätt i. För samhället accepterar - precis som du antyder - en viss mängd våld per capita, om man utrycker det så. "Några våltäkter gills liksom inte eftersom det är så många där", ungefär. Fast inte nr det gäller fotboll ...

  Ta då Roskilde (eller valfri festival): Dubbelt eller kanske tredubbelt så många som på ett derby. Om polisen-media-myndigheter accepterade samma våldsfrekvens på ett derby som på en så stor festival, då skulle nån enstaka våldtäkt, ett dussin misshandelsfall och en jävla massa röra&kröka inte vara värt mer än en notis och anses vara ett helt acceptabelt utfall av ett derby. Tror du att så skulle vara fallet i verkligheten? Det tror - VET - jag att det inte är.

  det är helt legitimt från media och myndigheter att racka ner på fotbollsfans (som de anser vara lågpannade puckon), medan de inte är lika pigga på att hacka på det som anses vara kulturellt. Om politiker-media-moralist-klanen skulle slå ner på våldet på en sån festival - med våldtäkter och annat - skulle de ses som glädjedödare. Och det vill ju ingen vara. Men några simpla fotbollstittare bryr sig ingen om.
  /KGB

  SvaraRadera
 12. Ursäkta stressade stavfel, men jag tror meningen gick fram.

  /KGB

  SvaraRadera
 13. Fotboll är världens största sport och bidrar med oändligt mycket positivt för samhället, bl a i form av livskvalitet och meningsfull fritid för ungdomar. Den som anser att alla pengar som läggs på den är pengar i sjön pga av vad ett antal våldsamma individer gör kan knappast anses vara en seriös debattör. Ungefär lika seriöst som att säga att pengar som läggs på musik och teater är pengar i sjön, för de leder till ökat narkotikabruk vilket leder till ökade samhällsekonomiska kostnader. Lägg ner allt kul, så kan vi koncentrera oss på att jobba och betala skatt.

  Intressant blogg i övrigt, Oskar!

  SvaraRadera
 14. Goran I: Tack för att du gillar bloggen!

  Och du har helt rätt i att fotbollen bidrar till mycket gott! Men jag tror personligen att om fotbollen får en mer tynande tillvaro, tex genom att elitklubbarna går i ekonomisk konkurs på grund av att de får betala för poliser och liknande, så kommer detta att kompenseras på andra ställen. Det är inte så att folk kommer att sluta idrotta eller engagera sig i idrott bara för att fotbollen tappar mark. Man kommer successivt att söka sig till andra idrotter. Ett land klarar sig utmärkt utan framstående fotbollslag, ta tex USA, Indien eller Kina där ju fotbollen knappast är den ledande sporten. Men istället för fotboll så utövar man tex Rugby, Polo, Baseball och liknande.

  SvaraRadera