måndag 30 maj 2011

Michael Palins resedokumentärer - de bästa som gjorts?

Michael Palin är nog mest känd som en av medlemmarna i Monty Python men han har fler strängar på sin lyra, bland annat som resenär och huvudperson i ett antal resedokumentärer producerade av BBC. Och även om han är bra som komiker i Monty Python så anser jag personligen att han är ännu bättre i dessa resedokumentärer. I dokumentärerna reser han som enda resenär, även om han har ett osynligt TV-team med sig, runt i världen och beskriver det han ser och gör och på ett personligt sätt. Det finns inslag av lågmäld humor, dock långt ifrån den skräniga humor som finns i Monty Pyton. Han besöker både välkända turistattraktioner och mer udda platser.

Palins resor runt om i världen är uppdelade på att antal säsonger, där varje säsong består av runt 6 avsnitt. Varje säsong har ett tema, till exempel att ta sig runt jorden på samma sätt som i Jules Vernes roman "Jorden runt på 80 dagar". En annan säsong tar han sig från Nordpolen till Sydpolen. Något som är en styrka med Palins resedokumentärer är att han får tittaren att känna sig som en medresenär, en bidragande orsak till detta är att tittaren förutom alla resmål även får ta del av tågresor, hotellrum och liknande.

Jag rekommenderar starkt Palins resedokumentärer till alla som har det minsta intresse av resor eller att upptäcka världen! De finns att köpa på de flesta webbshoppar som säljer film. Palin har även dokumenterat varje säsong i en bok. Dessutom finns det en mycket bra webbplats:....

http://www.palinstravels.co.uk/
Här är titlarna på dokumentärerna:
80 Days
Pole to Pole
Full Circle
Hemingway
Sahara
Himalaya
New Europe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar