fredag 27 maj 2011

Arne Dahl och A-gruppen - hur står dom sig i konkurrensen?

Arne Dahl, som är en pseudonym för Jan Arnald, är enligt mig en av Sveriges främsta kriminalförfattare. Hans böcker om medlemmarna i A-gruppen, det vill säga rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, har en tyngd och ett psykologiskt djup som man inte ser i samma utsträckning hos till exempel Camilla Läckberg, Mari Ljungstedt och Viveca Sten. Dahls böcker är inte lika glättiga och mysiga på samma sätt som många av dagens andra deckare är.

A-gruppens medlemmar lär man känna väl i böckerna, en del följer med genom hela serien. Och persongalleriet är aningen mer komplext än i de "vanliga" deckarna, man få stifta närmare bekantskap med ganska många poliser. Det är inte alltid samma polis som är står i centrum. Detta gör att man inte tröttnar och att alla böckerna i serien känns fräscha.Intrigerna håller hög standard och spänningen lyckas Dahl hålla på topp för det mesta.

Böckerna är uppdelade i två serier, den första som innehåller de 10 första böckerna och den andra som än så länge bara innehåller en del, den elfte. Men vi får hoppas att Dahl planerar att skriva minst 9 böcker till, för de är ju grymma! Jag rekommenderar de som inte läst Dahls böcker att börja med den första i serien, den som heter Misterioso. Har man väl läst den första så är chansen, eller risken om man så vill, stor att man inte kommer sluta förens man läst alla....för de är ena riktiga sidvändare!

Jag ger hans svit om A-gruppen betyget 4 av 5...........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar