onsdag 4 maj 2011

USA styr sina krigsmaskiner med hjälp av Xbox 360

Jag undrar om så många förstår hur pass automatiserat och fjärrstyrt krigsmaskineriet är på väg att bli, och för den delen delvis redan är. De flesta har nog hört talas om förarlösa flygplan, så kallade drones (eller drönare), men det är nog inte alla som är medvetna om att det även finns automatiserade robotar på marken och i haven också. Och nu talar vi inte bara om robotar som används för övervakning, nej det finns även de som är utrustade med vapen.

Krig är ju alltid skrämmande, men frågan är om det inte blir än mer skrämmande när allt mer av dödandet sköts av robotar? Beslutet om att döda kan tas av en person som sitter på en annan kontinent, och i framtiden kanske vi till och med överlåter beslutet till roboten själv. Det blir mer och mer som ett TV-spel. Och faktum är att USA styr en del av sina robotar med hjälp av en kontroll från TV-spelskonsollen Xbox 360! Spana in detta klippet:Här har vi ytterligare ett exempel på en militär robot:Och ett exempel på att de även finns till sjöss:Nog är det ganska skrämmande?!.............

2 kommentarer:

  1. Dels så är de som utvecklar de här sakerna unga ingeniörer som själva säkert är tevespels-intresserade, dels så är det onödigt att utveckla en ny slags handkontroll när det redan finns en som är väl-utvecklad och dels blir det lättare för användare att ta till sig funktionerna med en bekant handkontroll.

    SvaraRadera
  2. Japp det har du säkert rätt i!

    SvaraRadera