söndag 8 maj 2011

Se hit alla kändisar - gör som Ola Lindholm!

Det här inlägget handlar inte huruvida Ola Lindholm är oskyldig eller inte, för det har jag ju så klart ingen aning om. Nej detta inlägg är en hyllning till Olas sätt att i sin blogg beskriva hur han har blivit behandlad av journalister.

Han redogör i sin blogg vilken journalist som har kontaktat honom samt när och på vilket sätt detta har skett. I de fall kontakten har varit i form av sms och mail så har han även lagt ut innehållet på sin blogg. Jag tycker det är ett lysande initiativ av honom att redovisa allt detta. Vi alla har ju hört talas om mediadrev och det är knappast någon som tvivlar på att journalister ofta prioriterar upplagesiffrorna före respekten för människor. Men jag tycker ändå att det är en form av aha-upplevelse när man får det så svart på vitt och så konkret framlagt som det är på Olas blogg. Om jag vore en av de journalister han nämner vid namn skulle jag skämmas oerhört! Den här typen av journalism kan knappast kallas för journalism utan snarare liknas vid telefonförsäljning. Läs hans blogg och avgör själva.

http://olalindholm.blogspot.com/

Kanske ska lägga in en brasklapp här, det är ju svårt att veta om det verkligen är Ola själv som skrivit bloggen. Han har så vitt jag vet inte bekräftat detta ännu..

Men min poäng här är inte att kritisera kvällstidningsjournalisterna utan poängen är att jag tycker Olas sätt att redogöra för hur mediernas försök att kontakta honom har gått till är lysande. Jag uppmanar alla kändisar, och för övrigt alla andra som blir ojuste behandlande av media, att göra som Ola. Lägg ut på Internet exakt vem som kontaktat er samt när och på vilket sätt kontakten skett. Redogör också för innehållet. Om fler gjorde på detta sätt tror jag att journalisterna skulle tänka sig för en gång extra på vilket sätt de ska kontakt, och hur de formulerar sina mail och sms........ ..

6 kommentarer:

 1. Bloggen är äkta, flera av redaktionsmedlemmarna på KP har länkat via facebook till den och Ola har själv hänvisat till den när han blivit uppringd. jag fattar inte att de inte bara ger upp när han säger nej en gång...

  SvaraRadera
 2. alla kändizar knarkar.

  SvaraRadera
 3. I slutändan är det väl bara idioter som läser kvällstidningar? Tabloidskräp som borde bannlysas från vår planet.

  SvaraRadera
 4. Hur ska journalister kunna skriva ett reportage utan att ha kontakt med den det gäller-- för att få det hela så korrekt som möjligt??
  Eller ska det vara locket på för kända personer?

  SvaraRadera
 5. Givetvis ska de få ta kontakt med kändisar (eller andra personer för den delen med), men det ska respektera ett nej. Har en tidning ringt, sms:at mailat och knackat på dörren ett antal gånger inom loppet av bara några timmar eller dagar så borde de förstå budskapet. Att försöka tjata sig till information tillhör inte god journalistik. Det är må hända inte olagligt, men det är extremt oetiskt. Bara för att man är journalist har man inte automatiskt någon form av rättighet att kräva att få tala med vem som helst.

  Och att försvara sig med att man vill ha så korrekt information som möjligt är ju bara larvigt. Om korrekt information var ledstjärnan skulle aldrig artiklarna om Ola Lindholm publicerats. En god journalist publicerar aldrig något utan att veta att det han skriver är sant. Och att den "anklagade" inte vill uttala sig är inte skäl nog för att publicera trots att man inte är 100% säker på det man skriver är sant.

  Sedan tillkommer ju detta faktum att Ola Lindholm inte ens är fälld. Att förstöra någons karriär och rykte innan personen är fälld, och dessutom på lösa grunder, är ju inte annat än skamligt!

  SvaraRadera