fredag 27 maj 2011

Riga - Tallins bortglömda syster

Det kanske är att ta i att säga att Riga är bortglömd, men turistströmmen dit är betydligt mindre än till dess nordliga systerstad. Kanske att det är ändring på det nu dock, jag tycker mig se fler och fler kryssningar till Riga. Och för mig är Riga ett betydligt mer spännande resmål än till exempel Åland, Helsingfors eller Tallinn. Riga känns mer exotiskt, du kan fortfarande känna en del av de forna tiderna då det var en del av öst. Totalrenoverade kvarter blandas med förfallna. Lyxiga gallerior a la NK blandas med gatustånd där tandlösa gummor som säljer grankvistar. Men det sker snabbt förändringar så det dröjer nog inte länge förens Riga känns som vilken europeisk stad som helst.

Att ta sig till Riga är enkelt, du kan kryssa dit med en natt ombord på båten eller så flyger du dit på bara någon timme. Att ta båten kan dock rekommenderas, i alla fall ena vägen, då inloppet till Riga är ganska spännande..........

Inloppet till Riga är spännande
Frihetsstatyn
Det finns mycket fin och blandad arkitektur i Riga, som denna fasad i jugend
Typiskt sovjetiska arkitektur, här huserar vetenskapsakademin
Så fort man rör sig utanför centrum blir det mer nedgånget, även om dessa hus fortfarande har charmen kvar!
Svarthuvudenas brödraskapshus
Three Brothers
Typisk gatuvy
Stora marknaden håller hus i ett par gigantiska zeppelinarhangarer
Julmarknad
Det finns fortfarande en hel del fattigdom i Lettland
Men också en hel del rika som har råd att handla här. Klasskillnaderna är stora.
Och givetvis finns det billig vodka i en före detta sovjetstat. :-)

2 kommentarer:

  1. Hej Oskar!

    Tjusiga bilder! Husen på bild 7 heter dock 3 bröder :) (jag vet det i egenskap som fd Rigabo). Damerna på bild 11 behöver inte vara fattiga för att de säljer blommor. Det finns en "blomster-kult" i hela Lettland. Att odla fram en blomma anses vara riktigt häftigt.

    SvaraRadera
  2. Fredrik: Ja du har helt rätt! Det ska vara bröder, inte systrar. Jag ändrar. Tror det finns något i Estland som kallas för de tre systrarna....så jag har nog blandat ihop det.

    SvaraRadera