Det var flera olika faktorer som samverkade till revolutionen, en av dessa var shahens oförmåga att anpassa och förnya det politiska systemet. Landet hade en stark ekonomisk utveckling, mycket tack vare kraftigt ökade världsmarknadspriser på olja, men shahens oförmåga att politiskt hantera detta ledde till stora problem. Inkomsterna fördelades mycket ojämnt där vissa premierades, till exempel ledare inom staten, militären, och persisktalande stadsbor medan andra knappt alls fick ta del av den ekonomiska tillväxten, till exempel bönder, etniska minoriteter och arbetslösa. De traditionella jordbruken och basarerna fick stå tillbaka till förmån för stora industrier och utländska företag. Trots landets inkomster lyckades man inte förse invånarna med den mest basala infrastrukturen så som fungerande avloppsystem. Många protesterade mot de styrandes oförmåga att hantera och fördela landets tillgångar. (Ochsenwald, 2011: 515)
En annan orsak till revolutionen var shahens förtryck av oliktänkande. Nya politiska strömningar blev nedtryckta av landets säkerhetspolis. Det fanns dock en grupp som shahen inte lyckades tysta och det var de shiitiska ledarna (ulama), dessa blev tvärtom stärkta i sin övertygelse att shahen ledde landet in i moraliskt fördärv. De menade att shahen hade lett landet in på en sekulär och västorienterad väg och att detta skulle förstöra landets själ. Och de hade rätt så till vida att shahen hade närmat sig väst, till exempel hade man nära kontakter med USA och det delar av det iranska folket hade anammat många västliga vanor när det gällde alkohol, sex, kläder och musik. Detta var enligt de muslimska ledarna varken förenligt med den muslimska läran eller med deras syn på hur Iran skulle styras. De ulama ansåg att en revolution var nödvändig. Även nationalisterna och affärsmännen ogillade shahens sätt att styra landet. Det kan tilläggas att shahen vid tiden för revolutionen var svårt sjuk vilket bidrog till att han inte längre var en lika stark ledare. (Ochsenwald, 2011: 515-516)
Demonstration i Teheran 1979 |
Ayatollah Ruhollah Khomeini |
Kriget mellan Iran och Irak 1980-1988 kom att kraftigt påverka landets utveckling och göra att Khomeini fick svårare att uppnå sina mål. En kombination av internationellt stöd för Irak och en allt svårare militär situation för Iran gjorde att Iran förlorade kriget. 300 000 iranier hade dött och ekonomin var extremt ansträngd. Förlusten ledde till en stor besvikelse bland många iranier. Och för Khomeini var det givetvis ett misslyckande, hans strävan efter att sprida hans shiitiska styrelsesätt till andra delar av arabvärlden hade misslyckats. (Ochsenwald, 2011: 520)
Khomeini ansåg att både USA och Sovjetunionen var satanistiska vilket givetvis ställde till problem med de internationella relationerna. Landet blev alltmer diplomatiskt isolerat. Situationen förbättrades dock efter Khomeini död 1989, landet öppnade upp sig något och blev alltmer pragmatiskt. Kvinnorna blev bättre behandlade och censuren minskade. Ekonomin som var kraftigt försvagad av kriget började efter tag att återhämta sig. Medellivslängden ökade från ca 60 år 1980 till ca 70 år 2000! (Ochsenwald, 2011: 520-525)
Källa:
Ochsenwald W. och Nettleton Fisher S., "The Middle East: A History". New York: McGraw-Hill. 2011.
I din artikel daterad söndagen den 18: e december 2011, med huvudrubriken " Den Islamiska revolutionen i Iran 1979 och dess konsekvenser" du har skrivit så här:
SvaraRadera"1978 så var det droppen som fick bägaren att rinna över för de shiiter i Egypten som inte gillade Shahen".
Jag bara undrar vad hade "shiiter i Egypten" att göra med Shahen i Iran?!
Shiiterna i Egypten och Shahen i Iran hade olika syn på religionens inflytande i samhället, det fanns alltså en grundläggande motsättning mellan dessa. När då denna artikel kom, som ju stod på Shahens sida, så protesterade Shiiterna.
Radera