Om vi sedan går ner och tittar mer i detalj på Stockholms skärgård så ser vi att berggrunden i stort sett uteslutande består av bergarter som är 1 860 – 1 960 miljoner år gamla (paleoproteozoikum). I centrala delarna av skärgården med centrum kring Gustafsberg har vi ett stråk med sedimentära bergarter, till exempel sandsten, gråvacka och lerskiffer. Vi har även ett par stråk i nord-sydlig riktning med vulkaniska bergarter, till exempel på norra Ljusterö och Nämdö. Exempel på vulkaniska bergarter är ryolit och andesit. I dessa stråk av vulkaniska bergarter finns även små fläckar av sedimentära karbonbergarter, till exempel kalksten och dolomit. Den absoluta merparten av Stockholms skärgårds berggrund utgörs dock av intrusiva bergarter där ju granit är den vanligaste. (http://maps2.sgu.se/kageFilemover/data/rock_regional_jt4buVNTsh.pdf)
Berggrundskarta. Klicka för större version. |
Om man studerar de geologiska kartorna över området ser man också att det finns en sprickzon som går i väst-östlig riktning i höjd med nacka och Gustafsberg. Parallellt med denna, ca fem kilometer norrut, är berggrunden veckad uppåt (så kallad antiform). Ytterligare ca 15 kilometer norrut finns ytterligare en veckning, men denna gång nedåt (så kallad synform). Det finns även ett par plastiska skjuvzoner, till exempel öster om Nämdö. Plastiska skjuvzoner bildas på stort djup när två bergkroppar glider mot varandra. Och utmed roslagskusten finns en regional förkastning. (http://maps2.sgu.se/kageFilemover/data/rock_regional_jt4buVNTsh.pdf; Strahler, 2011: 419; Berg och jord, 2009: 44)
Stockholm för 5000 år sedan. Klicka för större version. |
När det gäller utvinning av malm och mineraler så har det endast förekommit i begränsad omfattning. På Utö utvann man mellan 1624 och 1879 1.81 miljoner ton järnmalm och på Runmarö har man tidigare utvunnit små mängder zink. Utö är för övrigt en geologiskt intressant plats ur flera aspekter, till exempel var det här man först upptäckte litium. Litium ingår i bergarten petalit, och det var alltså den man fann för första gången på Utö. (Berg och jord, 2009: 56-59; http://www.fof.se/textruta/vanligt-och-ovanligt-pa-uto)
Utö gruva. |
Källor:
Strahler, Alan. ”Introducing Physical Geography”, Femte uplagan, 2011. USA: John Wiley & Sons.
Sveriges Nationalatlas, volym “Berg och jord”. Tredje upplagan, 2009. Bromma: Sveriges Nationalatlas.
Sveriges geologiska undersökningar. ”Kartgenerator”. http://maps2.sgu.se/kartgenerator/sv/maporder.html. Elektronisk. Läst den 13 november 2011.
Ljusterö kanaler. http://kanaler.arnholm.nu/stockholm/ljusteros.html. Elektronisk. Läst den 14 november 2011.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar