tisdag 12 april 2011

Fascinerande Nationalnyckeln!

Att bläddra igenom Nationalnyckeln är fascinerande! Nationalnyckeln är ett enormt bokprojekt som går ut på att skapa ett komplett uppslagsverk över alla Sveriges växter och djur. Och det är inte så att varje art representeras av en kort rad i bokverket, nej alla arter har en utförlig beskrivning samt bilder och/eller fotografier. Bara antalet insekter i Sverige är ca 25 000 stycken så man inser lätt att det blir ett enormt uppslagsverk! Om jag minns rätt så ska det blir ca 100 volymer till slut. Inte illa.

Så är böckerna bara till för naturnördar? Ja kanske, i alla fall bör man nog vara lite av en naturnörd om man planerar att mer än ytligt bläddrar igenom böckerna. Men även för dem som bara har ett ytligt intresse av natur rekommenderar jag böckerna. De fungerar utmärkt som coffee table böcker eftersom de är otroligt påkostade med läckra fotografier och bilder. Det är verkligen ett praktverk!

Och man lär sig en hel del, till exempel att slemmasken här till höger kan bli upp till 50 meter lång. Så tänk på det nästa gång ni planerar att ta ett dopp på västkusten, det är nämligen där den håller till!

För övrigt är det också fascinerande att det finns personer som ägnar hela sitt liv åt att studera ett så smalt område som slemmaskar. Eller bladmossor. Eller stövsländor. För det är några exempel på volymer som är klara och finns att köpa. Andra handlar om dagfjärilar, skalbaggar, blomflugor och fjärilar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar