torsdag 21 april 2011

Bilder från Grönland - Att is kan vara så vackert!

Ett av mina drömresmål har alltid varit Grönland. Och 2009 gjorde jag slag i saken och reste dit. Och jag ångrar mig inte!

Man kan ta sig till Grönland på flera olika sätt, jag valde vägen via Island. Fördelen med detta är att dels att man kan passa på att stanna någon dag i Reykjavik och dels att man får en vacker flygning tvärs över den grönländska inlandsisen, i alla fall om man ska till västsidan. Flygturen över isen är en mäktig upplevelse, inlandsisen höjer sig till mer än 3000 meter över vattenytan och man flyger så pass nära att man kan se sprickor och bergstoppar som sticker upp.


Vi flög till Ilulissat som ligger vid det som kallas för Diskobukten. Ilulissat är det tredje största staden på Grönland med ca 4000 invånare. I Ilulissat finns allt man behöver även om utbudet är begränsat, till Grönland åker man inte för att shoppa eller hänga på barer. Ilulissat är en färglad stad, finns knappt två hus bredvid varandra som har samma färg. Om det är vackert eller inte är ju en smaksak.


På Grönland finns inga vägar annat än i de större byarna, dvs är du där på sommaren så är det båt, helikopter eller flygplan som gäller. Att ta sig runt är dock dyrt och avstånden är stora. Vi stannade hela tiden i Ilulissat och gjorde utflykter därifrån. Att vi valde Ilulissat beror på att det kanske är den staden som ligger bäst till om man vill uppleva det som de flesta förknippar med Grönland, nämligen is! Ilulissat ligger precis vid en ständigt kalvande glaciär, dvs du är i stort sett alltid omringad av isberg. Det är en mäktig känsla att titta ut genom hotellfönstret och se gigantiska isberg glida förbi!


Vi gjorde utflykter varje dag, och alla gånger utom en med båt. Det är en nästan overklig känsla att glida runt mellan isberg i en liten fiskebåt. Isbergen glider sakta genom vattnet, olika fort beroende på storlek, och ibland ger de ifrån sig kraftfulla knakande läten. En naturupplevelse som är svårslagen!


Djurlivet är inte så rikt på Grönland vilken inte är så konstigt med tanke på det bistra klimatet. Finns en del fåglar och så kan man stöta på val och säl om man har tur. Nedan två knölvalar.


Vi besökte också en mindre by där vi fick pröva att äta traditionell grönländsk mat. Olika former av säl, val, ren och fisk serverades. Kan inte påstå att något av det var speciellt gott men det var kul att pröva. Och maten var inte framtagen bara för att vi var på besök utan det var verkligen mat som de äter till vardags. På bilderna nedan syns torkad val och valspäck.Vi blev väl inte så mätta på ovantsående men kompenserade detta senare på hotellet.


Vädret var inte så kallt som man kanske kan tro. Vi satt ofta ute och åt och det gick alldeles utmärkt att göra. Inga vantar och mössa utan räckte med en enkel tröja. Dock är det betydligt kyligare när man ger sig ut på vattnet, då är det många lager kläder som gäller.


Grönland rekommenderas varmt till alla som gillar häftiga naturupplevelser. Även om det inte är gratis att resa dit så får man mycket minnen för pengarna!. . ........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar