tisdag 26 april 2011

Att kandera violer och andra blommor

Nu är det hög tid att planera och förbereda för årets kandering av blommor! Det dröjer ju visserligen ännu ett tag innan blommorna har slagit ut men det är aldrig fel att vara väl förberedd. Så fram med recepten och se till att ni har de ingredienser som behövs hemma.

Och för er som aldrig har kanderat blommor förut kommer här lite tips. Först och främst gäller det att ha koll på vilka blommor som lämpar sig för kandering. Vilka blommor som är bäst är en evig diskussion bland experterna så mitt råd är att du provar dig fram och på så sätt hittar din egen favorit, allt efter tycke, smak och användningsområde. Ett nybörartips kan vara luktvioler för de är både snygga och goda. Andra vanliga blommor är rosor, pelargoner, mimosa, rosmarin och syren. Och köper du blommor i en blomsteraffär så tänk på att dessa ofta är besprutade.

De ingredienser du behöver förutom blommorna är äggvita och strösocker. Dessutom en pensel, gärna mårdhår, att fördela äggvitan med och bakplåtspapper. Vispa äggvitan och doppa blombladen däri, fördela äggvitan med penseln. Doppa sedan bladen i sockret och lägg dem på bakplåtspappret. Täck med ett annat bakplåtspapper och ställ dem varmt och luftigt. Du kan även ställa dem i en ugn på mycket svag värme.

Du kan använda dina kanderade blommor till mycket gott, till exempel som tårtdekoration..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar