torsdag 19 april 2012

Viskleken - Maxat av Arne Dahl

Arne Dahl har med "Viskleken" skruvat upp tempot ett eller ett par snäpp jämfört med hans tidigare kriminalromaner om A-gruppen. Vissa av personerna från hans tidigare böcker finns med men också en hel del nya personer, och dessa personer kommer från vitt skilda delar av Europa då boken handlar om en topphemlig nybildad europeisk polisenhet. Denna nybildade polisenhet liksom glider ovanpå alla andra myndigheter i Europa och gör lite som den vill och dess medlemmar har mer karaktären av James Bond än av vanliga poliser. Och det fall de löser i boken är också som taget ur en Bondfilm, här talar vi om maffian, miljöförstöring, pedofiler, ekonomisk brottslighet, konspirationer, 9/11, ja you name it och det finns med i boken. Geografiskt spänner den från Nordkorea till USA och bokens huvudpersoner reser kors och tvärs över jordklotet och det är inte en eller ett par mord som gruppen ska reda ut, nej här mördas det hej vilt. Det är alltså så långt ifrån en lågmäld traditionell svensk deckare man kan komma.

Så är boken bra då? Jo, det är den. Jag har alltid tyckt att Arne Dahl har varit en av Sveriges absolut bästa kriminalförfattare och även den  här roman håller hög klass. Dock är jag inte så förtjust i att han drivit upp tempot jämfört med de tidigare böckerna, det känns lite desperat på något sätt. Lite som att han inte haft självförtroende nog att inse att hans böcker är bra som de är. För nu blir handlingen bitvis komiskt uppdriven, på ena sidan kämpar de mot Italienska maffian för att sedan på nästa sida blanda in Obama och däremellan hinner ett gäng personer dö lite här och där på jordklotet, det blir liksom för stort på något sätt. Det blir inte trovärdigt.

Men det är trots detta en mycket bra bok och en riktig sidvändare! Rekommenderas!........ 

4 kommentarer:

 1. Exakt samma invändningar har jag mot Dahls nya serie om OpCop! Har du hunnit läsa Hela havet storma (del 2 i serien) ännu? Vad tyckte du om den? Själv lyckades jag att läsa den först, och där är tempot om möjligt ännu högre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte hunnit läsa del 2 ännu...får väl se om jag gör det nu när du säger att den har ett än snabbare tempo. Kanske läser den när den kommer ut som pocket.

   Radera
 2. Läste denna på min semester och hade stora förhoppningar, som tyvärr grusades.
  Boken var till en början seg och med onödigt många karaktärer som du som läsare ska sätta dig in i. På det stora hela: långtråkig, upprepande ord som stör och skriven på ett sätt som gör att du inte orkar läsa vidare. (motsatsen till sidvändare)

  betyg 1/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en totalsågning det där. :-) Jag är inte riktigt lika kritisk till boken...tycker fortfarande att det i jämförelse med andra svenska kriminalromaner är en bra bok.

   Radera