onsdag 25 april 2012

Burma: The Trouser People - en reseskildring om ett plågat land

The Trouser People: A Story of Burma in the Shadow of the Empire av journalisten Andrew Marshall är en personligt skriven bok om det relativt okända landet Burma. För de flesta är nog Burma mest känt för sin militärdiktatur och dess motståndare och demokratikämpe Aung San Suu Kyi men landet är mycket mer än så. Här finns till exempel ett mycket stort antal etniska grupper varav många fortfarande lever mycket primitivt i de norra delarna av landet, och landet är på mångt och mycket ett stängt land, befolkningen är isolerad och det kommer få besökare utifrån. Och militärdiktaturen är mycket hårdför och utför bland annat massmord på politiska motståndare och tvångsförflyttningar av hela byar, faktum är att det i landet finns två olika samhällen, ett för dem som är med i de militära organisationer och ett för alla andra. Och det är militärerna som har tillgång till sjukhus, utbildning och liknande medan de övriga lever i misär. Militären finansierar sina utgifter genom att samarbeta med knarkmaffian. Landet är ett av världens fattigaste och minst utvecklade.

Men det har inte alltid varit så, när landet var en del av det brittiska imperiet (1886-1948) så var landet ett av Asiens absolut rikaste och landet ansåg ha mycket goda framtidsutsikter. Landet har stora naturtillgångar och man hade bland annat stora inkomster från ris- och träexport. Befolkningen hade en med den tidens mått mätt väl utbildad befolkning. Men efter att britterna lämnat så hamnade landet i en brant utförsbacke, britternas kolonialstyre ersattes så småningom av en hårdför kommunistisk militärjunta. Militärjuntan har misskött landet något oerhört och mest sysslat med att trycka pengar vilket drivit upp inflationen, ersatta landets blomstrande exportindustri med knark och prostitution samt urskiljningslöst mörda politiska motståndare. Och det är alltså i detta landet som Andrew Marshall rest runt och hans skildring finns att läsa i boken The Trouser People: A Story of Burma in the Shadow of the Empire. 

Medlemmar av United Wa State Army (UWSA). De tillhör den stam, Wa, som ända fram till 1970-talet halshögg folk och hade huvudena som troféer. Nu sysslar de med knarkhandel. Knappas några man vill möta i skogen...

Marshall har i sin bok både ett nutida och ett kolonialt perspektiv genom att han i boken följer i den brittiska kolonisatören och äventyraren George Scotts fotspår. Scott var utsänd av det brittiska imperiet för att förhandla med de lokala burmesiska stammarna om inträde i imperiet. Så i boken är det moderna episoder blandat med episoder från slutet av 1800-talet, och ofta är det inte mycket som förändrats under det dryga århundradet. De stammar Marshall besöker lever ungefär på samma sätt som de gjorde när Scott var där. Och även om boken tar upp mycket av det elände som landet gått igenom de senaste 50 åren så är den också skriven med glimten i ögat, det finns många dråpliga historier om livet i Burma och om författarens möte med burmeserna. Boken har formatet av en reseskildring, det vill säga vi får följa med författaren genom hans resa i de norra delarna av Burma. Och det är kompletterat med kartor och fotografier. Marshall skriver engagerande och hans skildringar av miljöerna och människorna är mycket bra, på det hela taget en lysande bok!

Nog är väl det burmesiska skriftspråket vackert? Ovanstående betyder: From Me'-za mountain's jungle foothills, Washed by the circling river constantly, My heart, against my will, yearns for the Golden City.

En del kanske frågar sig om landet inte numera heter Myanmar? Och jo, militären har döpt om landet till Myanmar men eftersom det knappast är någon som stödjer militären så använder de flesta fortfarande det gamla namnet Burma.........

Karta över Burma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar