torsdag 19 april 2012

Konstnärer - verklighetsfrämmande och egocentrerade?

Men alltså, vad är det med alla dessa konstnärer som gör allt för att synas? Idag verkar det som att det kvittar vad man  gör som konstnär bara man provocerar, och tårtan på Moderna museet är bara ytterligare ett exempel på detta. För mig känns många konstnärer som förväxta barn som liksom aldrig lyckats ta klivet ut från folkhögskolans konstutbildning, ut till verkligheten. Att skapa en tårta i form av en naken svart kvinna och sedan hoppas att folk ska skära i den för att på så sätt få ut ett budskap om rasism och svarta afrikanska kvinnors utsatthet är för mig otroligt tarvligt, och också poänglöst. Eller inte ens poänglöst utan snarare värre än så då det antagligen motverkar sitt syfte för jag är övertygad om att utanför konstnärskretsar så har incidenten med tårtan och kulturministern snarare förlöjligat debatten om rasism och afrikanska kvinnors utsatthet. Om jag vore en svart afrikansk kvinna skulle jag skämmas något oerhört över att de som arbetar för min sak beter sig på det här barnsliga sättet!

För det som många afrikanska kvinnor utsätts för, både här i Sverige och i Afrika, är givetvis hemskt och ska på inget sätt förlöjligas, nej tvärtom. Men man för inte en seriös debatt genom att låta en kulturminister äta av en tårta formad som en svart kvinna. Och att de misslyckats med att föra ut sitt budskap står ju helt klart när man läser de artiklar som skrivs, majoriteten av dessa handlar om krav på kulturministerns avgång, de flesta artiklar verkar inte ens ha full koll på vad det var tårtan var tänkt att protestera mot.

Så ni konstnärer där ute, väx upp, kliv ut i verkligheten och ta ert ansvar!........4 kommentarer:

 1. Vadå gör allt för att synas? Han sade ju själv i en interljuv att det sista han hade väntat sig var att kulturministern skulle komma in med en drös journalister. Vad skulle hon sedan göra, vägra att äta tårtan för att det var en svart kvinna, då hade ju hon blivit anklagad för rasism, skulle hon ignorerat konstnären med afrikansk påbrå, då hade hon kallats för rasist, skulle hon svika alla som stod och väntade på att se instalationen som den var tänkt, skulle hon som kulturminister rusat ut och vägrat acceptera det hon är minister för?

  Jag tycher därför att hon har gjort ett mycket bra jobb och både hon och konstnären har visat att de verkligen inte är rasister eller kvinnohatare, däremot anser jag att Afrosvenska föreningen visar tecken på en intollerant hållning gentemot den Svenska konstnären som inte vill kalla sig afrikan då han är Svensk och enligt mig är 100 % Svensk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är möjligt att konstnären inte visste att kulturministern skulle ta en bit tårta, och det spelar ju för övrigt ingen roll för resonemanget i mitt inlägg. Hans "konstverk" är fortfarande barnsligt och motverkar sitt eget syfte.

   För övrigt verkar du ha missuppfattat hela mitt inlägg, jag står ju på kulturministerns sida, liksom du gör. Självklart ska hon äta av tårtan, hon har ju gjort allt rätt medan konstnären, moderna museet och afrosvenskarnas riksförbund gjort allt fel. Konstnären har gjort fel därför att han skapat ogenomtänkt konst som bara syftar till att provocera med enkla medel, lite som kvällstidningsjournalistik. Museet har gjort fel som tillåter sådan banal och effektsökande konst att få använda sig av deras lokaler. Afrosvenskarnas riksförening har gjort fel som gör en stor sak av detta och kräver kulturministerns avgång.

   Radera
 2. Så länge efterdyningarna fortsätter att handla om budskapet - och att detta sprids kan jag inte se något fel. Det är smaklöst, äckligt och gräver sig in en bit, men sådan fungerar provokativ konst. Någonstans måste man förstå att folk bara orkar så mycket negativitet i media. Det är tråkigt men sant, hade du var dag du öppnade aftonbladet mötts av bilder på döda människor, svältande människor, smuts och skit, så hade du till slut blivit en zombie som inte reflekterade längre. Och lite så är det redan idag. Mycket av det vi läser är så verklighetsfrånvarande, vi har inte sett det med egna ögon, och kan inte riktigt reflektera över det. Detta är bara en annan ny väg in i en debatt, och människor som vill belysa problem och faktiskt göra något åt saken måste hitta nya vägar att synas.

  Pratar i generella termer, har själv sett en del skit. Världen är åt helvete, etc etc.

  Väl mött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng. Problemet är att jag sällan tycker den här typen av provokativ konst fungerar, debatten kommer mer att handla om själva konsten än om budskapet. Så även i fallet med tårtan, om du läser artiklarna så ser du att de flesta handlar om annat än budskapet. Artiklarna fokuserar istället på kulturministern, artisten och Moderna museet.

   Så jag håller med dig om att konst kan vara en ny, och bra, väg att skapa debatt. Men då ska det ju vara konst som är smart och balanserad, inte den här typen av barnslig sensationskonst.

   Radera