torsdag 1 mars 2012

Björnen och draken

Björnen och draken av Tom Clancy är en bok som börjar mindre bra men som tar sig på slutet. Ja det är faktiskt svårt att betygsätta den då kvaliteten skiljer sig så pass mycket genom boken. Början är extremt seg och ibland pinsamt dåligt skriven, troligtvis för att Clancy här försökt att skriva lite annorlunda  mot vad han brukar. Clancy som ju är mästarnas mästare på att skriva technothrillers försöker sig här på spiongenren, något som han inte alls lyckas med. En spionroman kräver ett helt annat fokus på karaktärerna och psykologi än technothrillern och det märks tydligt att Clancy inte behärskar detta. Så första halvan av boken, dvs 500 sidor för boken är en tegelsten på 1000 sidor (!), är till största delen ett sömnpiller. Det är lite förvånande faktiskt att de inte kortade ned boken med ett par hundra sidor.

Den andra halvan däremot är en klassisk Clancy-thriller. Här är det inte längre en spionhistoria utan nu handlar det om ett potentiellt krig mellan Kina och Sovjetunionen. Vi får följa det diplomatiska spel som ledet fram till konflikten följt av den militära upptrappningen och slutligen själva upplösningen. Som vanligt i Clancys böcker är boken full av beskrivningar av de vapen och militära strategier som används. Och bokens andra halva är som sagt riktigt bra. En riktig sidvändare!

Så ett tips till er som planerar att läsa den här tegelstenen är att allvarligt överväga att hoppa över första halvan. Ni kommer ärligt talat inte att missa något.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar