torsdag 1 mars 2012

Hur uppstår en vind?

Vindar uppstår på grund av skillnader i lufttrycket. Och dessa skillnader i lufttrycket beror i sin tur på att luftens väger olika beroende på dess temperatur, varm luft är lättare än kall luft. Genom solens instrålning värms jordens yta upp vilket i sin tur leder till att luften närmast ytan är varmare än luften ovanför och eftersom varm luft är lättare än kall luft så stiger den uppåt. Då den stiger upp så ökar trycket i luften successivt då den ju tvingas att pressa undan den kalla luften. Vi får alltså en tryckskillnad på höjden, högt tryck högt upp och lågt tryck nära marken. Eftersom naturen vill utjämna tryckskillnader (den så kallade tryckgradientkraften) leder detta till att lågtrycksområdet nära marken kommer att ”fyllas” av luft från de omgivande områdena. Vi får en vind som blåser in mot lågtrycksområdet.

Den kalla luft som pressas undan av den varma luften på hög höjd förs åt sidorna och kommer att successivt kylas av och sedan sjunka nedåt, då ju kall luft väger mer än varm. Vi får alltså en cirkulation av luft vilket leder till vind.

Hur vinden sedan uppför sig beror på en mängd olika faktorer. Till exempel påverkar jordens rotation genom den så kallade corioliskraften vindriktningen. Och nära markytan påverkas vindens hastighet av friktionen. Allt detta leder till ett komplext system där vinden kan ha olika riktning och hastighet beroende på höjden.

Corioliseffekten

9 kommentarer:

 1. Tack som fan! behövde just dedär, lär ju få A i NO nu ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha bra att jag kunde hjälpa till!

   Radera
 2. Tack så himla mycket! Det bli nog ett A här också :)

  SvaraRadera
 3. bättre än wikipedia
  !LÄXAN ÄR KLAR!

  SvaraRadera
 4. det blir nog A på provet tack så mycket.

  SvaraRadera
 5. Hoppas att det här hjälper mig till provet!

  SvaraRadera
 6. hoppas detta hjälper mig till att skriva om vinden!

  SvaraRadera