onsdag 28 mars 2012

En lättfattlig bok om evolutionsbiologi på svenska - Rekommenderas!

Vi är inte bortskämda med svensk kurslitteratur inom de naturvetenskapliga områdena så att läsa Mats Björklunds bok "Evolutionsbiologi" känns som en lyx! Visst går det alldeles utmärkt att läsa vetenskapliga böcker på engelska, ja ibland kan det till och med vara lättare då de flesta termer ändå är engelska, men det är en speciell känsla att läsa på svenska. Det går inte att komma ifrån att det går snabbare att läsa och ta till sig texten, och det även om man är mycket van att läsa engelska böcker.

Björklunds bok ger på ett pedagogiskt och strukturerat sätt en övergripande förståelse för de grundläggande begreppen inom evolutionsbiologin. Och det gör på en nivå som ligger någonstans mellan det populärvetenskapliga och det akademiska, det vill säga det krävs inga förkunskaper i t.ex. matematik för att ta till sig innehållet. Ett par fördjupningar finns som visserligen kräver en del matematikkunskaper för att förstå fullt ut men dessa sidor kan man utan problem hoppa över.

Ska man kritisera något så är det att jag nog tycker att lite väl stor del av boken handlar om evolutionsbiologins historia. Visst är vetenskapshistoria viktig men med tanke på att boken täcker ett så pass stort område på så relativt få sidor så hade jag gärna sett att historian hade fått mindre utrymme. Men på det stora hela en mycket bra bok!.......

2 kommentarer:

 1. Har du lyckats bli smartare da?
  Intressant forresten!

  Diskuterade precis fenomenet Natural Selection och elefanternas "projekt" att sluta producera betar pga manniskan som slaktar elefanter i jakt pa just elfenbenen.. Sa smart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, jo lite smartare kanske. :)

   Radera