söndag 3 juli 2011

Nothing To Envy av Barbara Demick - om livet i ett absurt och skrämmande land

Boken "Nothing To Envy Real Lives in North Korea" av Barbara Demick är verkligen fascinerande läsning. Här får vi följa sex personer i deras kamp för överlevnad i ett land som inte kan betecknas annat än som skrämmande och absurt. Att skriva en bok om Nordkorea kan inte vara en lätt uppgift, regimen välkomnar knappast journalister och det är mycket hårda straff för de nordkoreaner som säger något kritiskt om landet eller dess ledare. Det finns inte heller några möjligheter att som besökare åka fritt runt i landet, du följs hela tiden av övervakare. Att intervjua nordkoreaner på gatan är alltså en omöjlighet. Barbara Demick löste detta genom att istället intervjua avhoppare. För trots allt är det ett antal tusen personer varje år som lyckas fly från Nordkorea, vanligtvis via Kina för att sedan bosätta sig i Sydkorea. Så det är alltså dessa avhoppares berättelser vi får ta del av i den här boken, varvat med en del bakgrundshistoria och fakta.

Detta är en bok som jag varmt rekommenderar till alla som är intresserade av att läsa om spännande människoöden. Det är givetvis en ganska dyster läsning, livet i Nordkorea präglas av förtryck, fattigdom, sjukdomar och rädsla. All denna misär beskrivs på ett personligt och detaljerat sätt genom de sex personer man får följa. För oss kan det nog vara svårt att förstå att man kan vara så ovetande om omvärlden på så sätt som Nordkoreanerna är. Man förvånas över att de inte revolterar. Men efter att ha läst boken så förstår man hur extremt effektiv regimens kontroll och censur är. Nordkoreanerna får helt enkelt aldrig någon chans att lära sig hur livet på andra sidan gränsen ser ut. Allt detta beskrivs mycket bra i boken.

Boken finns även på svenska och heter då "Inget att avundas : Vardagsliv i Nordkorea".

Boken får betyget 4 av 5........

3 kommentarer:

  1. Är boken vinklad på något sätt?

    SvaraRadera
  2. Nja, det tyckte jag nog inte. Det var en ganska saklig framställning utifrån de fakta som finns. Men sen är det ju givetvis så att boken handlar om saker som har varit eller är hemlighetsstämplade, dvs man får nog utgå från att allt som står i boken inte stämmer. Eller i alla fall att boken inte berättar hela sanningen. Men det är en mycket bra bok!

    SvaraRadera
  3. Aj ser nu att jag trodde din kommentar gällde en helt annan bok jag skrivit om. Sorry. När det gäller Barbara Demicks bok så är väl i och för sig svaret ungefär detsamma, dvs jag tycker inte att boken är vinklad. Dock är det ju inte en heltäckande bok utan den bygger på intervjuer av personer som flytt från landet. Man skulle ju önskat att det fanns intervjuer med de som styrde landet också, för att få deras bild. Men sådana intervjuer är ju givetvis omöjliga att få. Så med tanke på förutsättningarna är det en bra och ovinklad bok.

    SvaraRadera