fredag 29 juli 2011

Färöarna - trolskt, regnigt och vackert

Färöarna är ett antal små öar utslängda i havet mellan England och Island. Att kalla dem öar är nästan att ta i, det känns mer som klippor med några grässtrån på. Det finns 18 lite större klippor och sedan ett antal mindre, ytan är totalt ca hälften av Gotlands. På öarna bor det knappt 50 000 invånare, ca en fjärdedel av dessa bor i huvudstaden Torshamn. På öarna pratar man förutom Danska även Färöiska. Förutom människor finns det även gott om får och lunnefåglar.

Att ta sig till Färöarna går mycket smidigt, det finns flighter från Stockholm även om de kanske inte går alltför ofta. Dock så ska man vara beredd på att det kan bli förseningar då vädret ofta ställer till problem. Dimma, regn och blåst är vardagsmat. Så ta med en regnjacka. Att hitta hotell, matställen och liknande är inga problem. Färöarna är mycket civiliserat. Och att ta sig runt gör man med fördel med bil. Mellan  många av öarna finns det tunnlar och broar. En del tunnlar är enfiliga! Scary! Och till de andra öarna kan man ta båt. Det ska även gå att åka helikopter mellan öarna, något som jag inte testat själv men som måste vara otroligt läckert.

Så vad gör man på Färöarna då? Jo i första hand åker man dit för naturen så klart. Det är en oerhört karg natur. Öarna är som branta klippor som sticker upp ur havet. Det finns många mäktiga vyer och det är nästan så man väntar sig att det ska dyka upp ett troll bakom någon klippa. Dessutom finns ett rikt fågelliv och vackra små byar. Huvudstaden Torshamn är kanske inget New York men det finns ett antal restauranger, affärer och museer. Så man kan utan problem spendera en dag där. Ett tips är att ha sin bas i Torshamn och sedan med hyrbil göra utflykter därifrån.

Läcker inflygning!
Torshamn city
Den mycket pittoreska staden Gjogv.
Lunnefåglar
Vägarna är utmärkta och överdimensionerade
Kunoy
Kirkjubøur med anor tillbaka till vikingatiden
Kirkjubøur
Standardväder på Färöarna
Hotel Streym - helt ok med gångavstånd till Torshamns city.
Karta över Färöarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar