måndag 25 juli 2011

Journalister se hit! Vi behöver inte minutrapportering, vi behöver kvalitet.

De senaste dagarnas rapportering från massmorden i Norge har än en gång bevisat att journalisterna och nyhetsredaktionerna prioriterar kvantitet före kvalitet. Det är livesändningar i TV som vara timme ut och timme in och det är minut för minutrapporteringar på tidningarnas sajter. Men frågan är om vi verkligen behöver ha detta konstanta flöde av nyheter? Spelar det någon roll om vi får reda på en viss detalj i detta massmord, eller vilken nyhet det nu gäller, efter ett dygn istället för som det är nu efter fem minuter? De enda som kan ha ett reellt intresse av detta snabba nyhetsflöde  är ju de som är direkt inblandade och de får förhoppningsvis information från andra källor så som polismyndigheter och liknande.

Dessutom leder detta snabba flöde av nyheter till bristande kvalitet, något som blivit extremt tydligt när det gäller rapporteringen kring massmorden i Norge. Jag har inte följt nyhetsrapporteringen för den händelse speciellt noggrant men har ändå stött på mängder av felaktiga uppgifter. Det gäller till exempel rapporteringen om att en muslims terrorgrupp tagit på sig dådet, något som var felaktigt. Det gäller rapporteringen om antalet döda som länge legat mellan 80 och 90 personer men som nu helt plötsligt sjunkit till 76. Det gäller uppgifter om hur lång tid det tog innan polisstyrkan var på plats på ön. För att bara nämna några brister. Och det är ju som synes inga detaljer. Att till exempel nämna att en muslims terrorgrupp ligger bakom, när det i själva verket antagligen är ett dåd av en högerextrem norrman, är ju en katastrof. En sådan felrapportering borde vara oförlåtlig i dessa tider. Lika så är det ett general fel av en journalist att gå ut med dåligt underbyggda uppgifter när det gäller antalet döda..

Så ni som är journalister, varför satsar ni så hårt på snabbhet och kvantitet istället för kvalitet? Är det inte bättre att bli lite mer sammanfattande och reflektiv i nyhetsrapporteringen? Jag är övertygad om att merparten av era läsare och tittare gärna ger er den tid det behövs för att ni ska kunna skapa korrekta och genomtänkta nyhetsrapporteringar..........

4 kommentarer:

 1. Kan inte mer än att hålla med. Journalister är dock nyhetsblinda och kan inte få nog av att stå i händelsernas centrum och (om nu annan info saknas) intervjua varandra samt lyssna på presskonferenser som inte borde hållas då svaren ändå bara är "det vet vi inte", "det kan vi inte säga något om nu", "det är för tidigt att svara på".

  SVT fick internt massor av kritik för att man valde att lägga NRKs direktsändning i Kunskapskanalen och inte lyfte ut alla program från SVT1 & SVT2 från början.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Jo ibland verkar det som att nyhetsrapporteringen mest är för journalisterna själva. De tycker nog det är "coolt" med stora händelser och hoppas kunna göra scoop.

  Personligen tycker jag att det är onödigt att lägga ut NRK:s liverapportering. Jag ser inte behovet av att få kontinuerliga uppdateringar. Den typen av rapportering leder bara till bristande kvalitet i informationen.

  SvaraRadera
 3. Lite orättvist att beskylla journalisterna för den felaktiga siffran över dödade på ön. Den siffra som cirkulerat är ju den som norska polisen publicerat i två dagar.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Ja det kan man tycka. Och man kan ju också tycka att felet ligger hos de norska myndigheterna, de borde ha bättre koll på siffrorna. Men min poäng med inlägget var ju just att snabbheten leder till felaktiga uppgifter. Och även om det inte är journalisterna som hittat på siffran över antalet döda så är det dom som avgör när siffran ska publiceras. Och i mitt tycke finns det ingen som helst mening med att gå ut med fakta innan man är 100 % säker på att de stämmer. I det här fallet kunde man nöjt sig med att skriva att ett stort antal människor, troligen mellan 25 och 100 har mördats. Och sen stå fast vid den siffran tills man har en absolut säker siffra.

  SvaraRadera