fredag 29 juli 2011

Karl Bushbys imponerande vandring från Sydamerika till England

Karl Bushby, en för detta elitsoldat, gav sig 1998 ut på en makalös vandring. Han skulle vandra från Sydamerikas sydspets hem till England, en sträcka på nästan 5800 mil. Och han skulle inte ta hjälp av båtar, flygplan eller liknande på någon del av sträckan. Detta innebar till exempel att han var tvungen att till fots korsa Berings sund mellan USA och Ryssland, något han gjorde vintertid då sundet är istäckt. Han tvingades också vandra genom öknar och regnskogar, för att bara nämna några hinder.

Ja det är faktiskt så att han fortfarande vandrar, trots att det är över 10 år sedan han startade i södra Sydamerika! Det ska dock sägas att han inte vandrat konstant dessa år utan ibland tagit pauser, dock har han alltid fortsatt från exakt där han slutade. Hans dagboksanteckningar från första delen av resan finns utgivna i bokform, och det är en bok jag verkligen rekommenderar! Han beskriver här allt från den skiftande naturen och de många människor han möter till hur han kämpar med utrustning och ekonomi. Detta är ingen stor expedition med följebilar och liknande, utan han gör vandringen alldeles själv med visst administrativt stöd av sina föräldrar. Och det är nog just detta som är lite av charmen med boken, han är ensam och utlämnad och tvingas till stor del förlita sig på att de människor han möter hjälper honom med mat och husrum. På så sätt får han träffa många intressanta personer.

Boken tappar dock lite på slutet, dagboksanteckningarna blir allt kortare och mindre engagerade, Man får lite känslan av att han mest skrivit för att få klart boken. Men om man bortser från slutet så är detta en mycket läsvärd bok!

Karta över Karl Bushbys rutt. Den gula ringen markerar hans position i juli 2011...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar