torsdag 21 juli 2011

En perfekt rundtur: Rio de Janeiro - Iguazu Falls - Ilha Grande

Planerar att åka till Brasilien? Har begränsat med tid, typ två veckor, men vill ändå hinna uppleva både lite stad, natur och strand? Ja då kan jag absolut rekommendera rutten Rio de Janeiro - Iguazu Falls - Ilha Grande. Någon kanske undrar om inte Amazonas borde finnas med, och jo visst borde den det. Men Brasilien är ett gigantiskt land och om man ska uppleva Amazonas måste man nog se till att ha mer tid än ca två veckor, alternativt vara beredd på att spendera en stor del av tiden på flygplan, båtar och bussar. Så Amazonas är nog värt en alldeles egen resa. Och är man riktigt naturintresserad så kanske resan till Amazonas bör komma föra en resa till Rio de Janeiro, Iguazu Falls och Ilha Grande.

Rio de Janeiro behöver knappast någon närmare förklaring. Men det är i alla fall Brasiliens näst största stad med 6-7 miljoner invånare. Och det är staden där de berömda stränderna Copacabana och Ipanema finns. Rios mest kända sevärdheter, förutom stränderna, är nog kristusstayn (Cristo Redentor) och sockertoppen. Båda dessa är värda att se, sockertoppen för utsikten och linbanorna dit, kristusstatyn för den läckra utsikten. Själva kristusstatyn i sig är inte mycket att hurra för, den är mindre och fulare än man tror. Ett tips är att försöka bo så nära Copacabana som möjligt, även om det är lite turistigt så är det ändå där som allt finns.

Efter ett par dagar i Rio så rekommenderas att man tar flyget till Iguazu Falls. Iguazu Falls är en serie enorma vattenfall som ligger på gränsen mellan Brasilien och Argentina. De som har sett många vattenfall brukar säga att det knappast finns något som slår Iguazu Falls. Dessa vattenfall är ett av de mäktigaste skådespelen på vår planet! Jag rekommenderar minst två dagar vid fallen, en på den Brasilianska sidan och en på den Argentinska. Promenera runt i sakta mak. Testa att glida på floden med gummibåt, åk snabba båtar in under vattenfallen och gå på spänger långt i floden. Vattenfallen är verkligen otroligt mäktiga!

Efter Rio och Iguazu Falls så kan det passa bra med lite sol och bad på en paradisö, så sätt dig på bussen och åk till Ilha Grande. Jag föreslår buss därför att då får du se lite av den Brasilianska landsbygden. Sista biten ut till ön går med båt. Sedan är det bara att slappa på denna paradisö utan bilar. Ät grillad fisk. Åk på båtutflykter. Slappa under palm. Promenera i regnskogen. Här kan man lätt tillbringa en vecka.

Men detta upplägget får du se mycket av Brasilien utan att för den delen tillbringa alltför mycket tid på att resa. Men har du en vecka till så ska du givetvis flyga upp till Amazonas!

Copacabana

Vi hade egen balkong mot stranden. Lyx!
Bar a la hål i väggen. Sprit var billigare än vatten.
Kristusstatyn. Ful och inte så imponerande, men utsikten är magnifik!
Utsikt från kristusstatyn.
Utsikt från Sockertoppen.
Kryddmarknad
Frukt finns givetvis i massor i Brasilien.
Bussterminalen i Rio.
Iguazu Falls från den Brasilianska sidan.
Fallen är magnifika! Du kan åka båt in under fallen, rekommenderas!
Barn som sitter på gränsen mellan Brasilien och Argentina.
Undrar vad våra myndigheter skulle säga om elsäkerheten?
Ilha Grande. Paradiset!
Karta över Rio de Janeiro.
Karta över Iguazu Falls.
                   Karta över Ilha Grande..........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar