tisdag 19 juli 2011

Island - som att besöka en annan planet

Att resa till Island är som att resa till en annan planet. Man känner sig nästan som en astronaut när man stiger ut ur planet och sätter fötterna på det svarta lavalandskapet. För en som är van vid de svenska skogarna så är Islands exotiskt. Här finns i stort sett inga träd eller annan högre växtlighet utan marken är täckt av ett tunt lager av mossa, gräs och liknande. Det vill säga när marken verkligen är täckt av växtlighet, för mycket ofta är det enda man ser den svara jorden. Och detta i kombination med att landskapet är fullt av sprickor, klippblock, islandshästar och vulkanisk aktivitet gör att man känner sig förflyttat till någon fornnordisk saga. Eller till en annan planet som sagt. Så största anledningen till att resa till Island är absolut landskapet och naturen!

Men till skillnad från i fornnordiska sagor eller på andra planeter så finns det på Island perfekt tillagade pilgrimsmusslor, hemmagjorda chokladkakor, snygga kläder, läcker arkitektur och moderna hippa människor. Eller ja, troligtvis finns inte detta på andra planeter i alla fall. Men på Island finns det, och landet känns extremt civiliserat vilket på något sätt står i kontrast mot det karga och svarta landskapet. Men det gör en resa till Island intressant för du kan kombinera utflykter genom svarta lavalandskap med gourmetmat och shopping. Det finns alltså annat än bara natur på Island. Jag kan tycka att det är konstigt att det inte är fler som upptäckt staden som weekendresmål. Staden är absolut ett alternativ till de andra nordiska huvudstäderna.

Prisläget på Island är ganska högt. Du får räkna med att betala mer för mat och hotell än du gör i Sverige. Och att hyra bil kan vara riktigt riktigt dyrt. Ja riktigt avskräckande dyrt. Men utan bil är det nog dessvärre svårt att ta sig runt på Island, om man inte bokar in sig på en busstur.

Har man bara en begränsad tid till sitt förfogande så kan man åka det som kallas den gyllne triangeln. Åker man denna passerar man tre av de mest kända sevärdheterna, Thingvellir, Geysir och Gullfoss. Man når alla dessa på en dag från Reykjavik. Sedan finns givetvis den Blå lagunen där man kan bara i vattnet från heta källor. Har man gott om tid på sig kan man åka runt hela Island, något jag själva gärna skulle göra om jag fick tid.

Thingvellir
Thingvellir
Gott om islandshästar finns det
Gullfoss
Landskapet är magiskt
Geysir
Islänningarna utnyttjar den vulkaniska hettan till att bland annat odla gurkor
Reykjavik city
Tjörnin - en damm mitt i Reykjavik
Landakotskirkja - som allt på Island ser den mystisk ut
Till och med katterna är som hämtade från någon saga
Islänningarna vet hur man lagar mat!
The Pearl utanför Reykjavik innehåller bland annat en roterande restaurang
The Metropolitan bodde jag på. Vandrarhemsstandard till hotellpris.
        Karta över Island...........

4 kommentarer:

 1. Tack för jättefina bilder, fantastiskt! Åker själv till Reykjavik om ett par veckor och ser fram emot detta ännu mer när jag läst detta och inte minst sett fotona! Tack!

  SvaraRadera
 2. Trevligt att du gillade mitt blogginlägg! Och du kommer inte blir besviken på Island. Spännande land!

  SvaraRadera
 3. instämmer med vad "anonym sa" den 21 aug 2011 19:07.
  Ska bli såå kul att åka dit i Juli. :)

  SvaraRadera
 4. Tanja: Hoppas du får kul! :-)

  SvaraRadera