torsdag 28 juli 2011

Jan Mårtenson - Mysdeckarnas McDonald's

Så vad menar jag då med att Jan Mårtensons böcker om antikhandlaren Johan Kristian Homan kan liknas vid mysdeckarnas McDonald's? Jo därför att man alltid vet man får, du blir aldrig överraskad vare sig positivt eller negativt. Går du in på McDonald's så vet du exakt hur en Big Mac smakar, och antagligen stillar den din hunger för tillfället. Men det är knappast en måltid du kommer att minnas, så fort du tagit sista tuggan så har du glömt hur det smakade. Precis så fungerar Mårtensons deckare för mig. Ovanstående beskrivning kan låta negativ, men det finns också något positivt med böcker som ger en exakt det man förväntar sig.

Det enkla, okomplicerade och förväntade kan ibland vara just det man längtar efter. Att läsa något som inte anstränger de gråa cellerna kan fungera som skön avslappning. Och när du lagt ifrån dig boken så kan du återgå till verkligheten utan att behöva fundera på vad författaren egentligen menade. Jan Mårtensons böcker är härligt fria från sådant som parallella handlingar, komplexa karaktärer och traumatiska barndomsskildringar. Nej här dricks det te ur ostindiskt porslin i antikaffären och skålas i champagne på fina slott. Själva morden är så odramatiska mord överhuvudtaget kan vara, de är mest något nödvändigt ont som behövs för att huvudpersonen ska få anledning att dricka te hemma hos de misstänkta.

Mårtensson är produktiv, jag tror det är närmare 40 deckare i serien om antikhandlaren Homan. Och böckerna är som sagt extremt likformiga, så som även en Big Mac är. Detta är också böckernas styrka och svaghet, om det är en styrka beror på vad det är man är ute efter. Är man ute efter en bok att slöläsa på stranden, ja då är de perfekta. Men är man ute efter något lite mer krävande, ja då ska man hålla sig långt borta från dem.

Det ska också nämnas att Mårtensons deckare också ofta har lite av en pedagogisk underton på så sätt att hans miljöskildringar ibland mer liknar en faktabok än en deckare. Personligen kan jag uppskatta detta, men jag gissar att många tycker att detta är extremt irriterande..........

Så som strandlitteratur så får Jan Mårtensons deckarserie om antikhandlaren Homan betyget 3 av 5 möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar