lördag 18 juni 2011

Kriget mot förorten - Per Wirténs bok om föraktet mot förorten

Boken "Där jag kommer från : kriget mot förorten" av Per Wirtén är en bok som borde vara obligatorisk för alla innerstadselever att läsa. Wirtén tar läsaren med på en resa som är såväl geografisk som historisk, vi får följa hans vandring genom de södra förorterna fram till innerstadens portar. Hans vandring är också bokstavlig, han promenerar genom förorterna med matsäck och karta. En kul och smart sak är att boken förutom en karta även är kompletterad med GPS-koordinater, och dessa koordinater finns i marginalen på sidorna. Så samtidigt som han berättar om det han ser på sin vandring så kan man söka sig fram på till exempel Google Maps och exakt se vilket gathörn han menar. Kanske kan tyckas som en gimmick, men jag tyckte det gav en extra dimension till boken.

Förakt är ett huvudtema i boken, föraktet mot förorten. De människor som bor i förorten har ofta beskrivits på ett föraktfull sätt, det är där de bor som av en eller annan anledning inte kan bo i innerstaden är en vanlig uppfattning. Staden har alltid beskrivits på ett mer positivt sätt. Stadsmänniskor är öppna, livfulla, kulturella och intellektuella medan förortsborna är slutna, ensamma och obildade. Det är så det alltid framställts genom historien enligt Wirtén. Men enligt honom är det dags att vakna och börja se förorten för vad den verkligen är, nämligen den nya staden! Det är inte i innerstaden människor lever utan i förorten. Det bor fler i förorten än i stadskärnan. Wirtén vill att vi ska ge förorten samma status som innerstaden. Och det kan jag bara hålla med om!

Detta är en bok som blandar personliga reflektioner med objektiva fakta. Vissa partier är ganska faktaspäckade, det är alltså lika mycket en faktabok som en skönlitterär bok. Jag gillar den blandningen då det ger en faktamässig bakgrund till det Wirtén beskriver. Problemet är att Wirtén ju också är den som valt ut vad som ska skrivas i de mer faktabetonade avsnitten, det vill säga det är svårt att veta om man fått hela bilden eller en som är vinklad. Man får nog utgår från att den är vinklad.

En bok som starkt rekommenderas till alla som bor i Stockholms innerstad! För de flesta som bor där har nog ganska dålig koll på hur livet i förorten ser ut. Och hur förorten utvecklats genom historien. Det kan nog vara nyttigt för Södemalmare och Östermalmare att se att det finns trevliga människor och platser utanför tullarna.

Boken får betyg 4 av 5..... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar