onsdag 15 juni 2011

Duger "Upplev Sverige" som resekamrat?

Hur ska en bra reseguide vara? Ja enligt mig ska den vara inspirerande, aktuell, smart, kunnig, strukturerad, fantasifull och komplett.

Inspirerande på så sätt att den inte bara ska fungera under resan utan även före resan i samband med planeringen. Det ska finnas läckra fotografier och snygga skisser samt texter som gör mig nyfiken. Guideboken ska göra mig än mer taggad att uppleva området. Och detta tycker jag att boken "Upplev Sverige : en guide till upplevelser i hela landet" av Mats Ottosson och Åsa Ottosson lever upp till. Det är en "glad" med fina bilder som inspirerar till utforskande av Sverige.

Och en guidebok ska vara aktuell, det vill säga man måste kunna lita på att det som står verkligen stämmer. Det får inte inträffa att man med guidebokens hjälp letar sig fram till ett hotell som visar sig ha upphört att existera. Detta är givetvis en utmaning för en tryckt guidebok. Och inte vet jag hur pass aktuell "Upplev Sverige" är, men det är ju kanske den nyaste guideboken över Sverige för tillfället så den borde vara mer aktuell än någon annan.

Den som skriver boken måste givetvis vara kunniga på området, alternativt ha kunniga källor. För många är en stor del av behållningen med resandet att lära sig nya saker och för dem är det viktigt att de historiska fakta och liknande som nämns är korrekta. En guidebok är lika mycket en lärobok som en guidebok. En guidebok kan givetvis inte ge komplett bakgrundsinformation till alla sevärdheter, men det ska i alla fall finnas tillräckligt för att man ska bli intresserad av att göra ett besök. Har ju inte faktagranskat hela "Upplev Sverige" men intrycket är att det är kunniga och intresserade personer som skrivit texterna.

En guidebok får gärna också vara smart, och med det menar jag att den underlätta för de som är ute och reser. Det kan till exempel handla om förslag på rutter, kategorisering av sevärdheter efter intresse eller digitala tjänster. Detta finns det ganska lite av i "Upplev Sverige", det enda som kan uppfattas som smart är att GPS-koordinater finns utsatta. Men varför inte erbjuda en digital version av boken kopplad till de kartor som finns i alla dagens mobiltelefoner? Texterna, bilderna och koordinaterna finns ju redan, borde inte ta lång tid att skapa en mobil-app utifrån detta. Så här får boken inte godkänt.

Strukturerad ska den vara också, det måste på ett intuitivt sätt hitta i boken. Bra kartor och innehållsförteckningar är ett måste. Och visst finns det sådan i "Upplev Sverige" även om den inte excellerar, så även  här blir det godkänt.

Och med fantasifull menar jag att den inte bara ska presentera alla de traditionella sevärdheterna på samma sätt som alla andra guideböcker gjort tidigare. Givetvis ska de stora klassiska sevärdheterna finnas med, men det måste finnas utrymme även för nya och mer udda platser. Och här tycker jag "Upplev Sverige" lyckats ganska bra, det finns en hel del "mindre" sevärdheter och dessutom tips på lokala delikatessbutiker. Så även den rutinerade sverigeresenären kan nog hitta nya platser att utforska.

Slutligen måste en guidebok vara komplett. Inom rimliga gränser givetvis. Men du ska klara dig med en och samma guidebok, du ska inte behöva komplettera med en hotellguide, en restaurangguide, kartböcker osv. Och det är nog här som guidebokens dilemma ligger, hur ska man avgränsa? Täcker den ett för stort geografiskt område blir den lätt ytlig, och täcker den ett mindre område blir den mer utförlig men de potentiella kunderna blir färre. Personligen tycker jag att Sverige är för stort för att täckas in med bara en guidebok. En sådan guidebok kanske räcker för de som kommer utifrån och har en vecka eller två på sig att upptäcka Sverige, då kan den vara ytlig och bara täcka de största sevärdheterna. Men för oss som redan rest en del i vårt avlånga land så är nog boken tyvärr ofta alltför ytlig. Jag hade gärna sett att de delat upp Sverige i flera delar, kanske länsvis, och skapat en guidebok för varje del.

 Men överlag är det en bra guidebok! Och visst duger den som resekamrat!

Boken får betyget 4 av 5 möjliga...... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar