fredag 10 juni 2011

Bergshamra – ett mångfacetterat område

Bergshamra tillhör Solna kommun och ligger inklämt mellan Stockholm i söder och Danderyd i norr. Området är omgärdat av vatten åt tre håll och genom området går två stora trafikleder. I området finns ett litet centrum, kyrka, idrottsplats och ett par större företag men det dominerande inslaget är bostäder. Dagis, skola och husläkarmottagning finns i området. Längs med vattnet är naturen bevarad och där finns bland annat promenadstråk, badplatser och bryggor.


Bild 1: Flygfoto över Bergshamra. Bergshamra omgärdas av vatten åt tre håll, norr, öster och söder. Två trafikleder korsar området i form av ett ”T”. I norr ligger Danderyds kommun och i Söder Stockholms kommun. Siffrorna förklaras i den löpande texten.

Bergshamra är ett mångfacetterat område där det finns en mix av bebyggelse från en mängd olika tidsepoker. Det äldsta området, kallat Stocksundstorp (nr 1 på kartan), består av äldre villor och slingrande smågator enligt mönstret för den traditionella trädgårdsstaden. Många av husen är byggda kring förra sekelskiftet och de är ofta stora och exklusiva. Bebyggelsen här har mer gemensamt med Danderyd, grannen tvärs över vattnet, än med övriga Bergshamra.

Bild 2: Stocksundstorp.

Byggandet i Bergshamra började ta fart på allvar på femtiotalet och bland annat byggde man då det som kallas för stjärnhusen, nr 2 på kartan. Husen ritades av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius. Stjärnhusen har fått sitt namn av att de är formade som en stjärna med trapphuset i mitten och bostäderna i stjärnans tre armar. I och med detta blir lägenheterna mycket ljusa och har fönster åt minst två håll. Dessa hus tillhör de mest populära i Bergshamra idag vilket tyder på att bostadstypen fungerar mycket bra.

Bild 3: Stjärnhusen.

På 60-talet byggde man Bergshamra centrum med intilliggande bostäder, nr 3 på kartan. Denna bebyggelse är typisk för sin tid med lamellhus och betongtorg. Centret är litet och har endast ett par affärer, att få ett levande centrum har visat sig mycket svårt, antagligen beroende på Bergshamras läge nära Stockholms city. Då det bara tar ett par minuter med tunnelbanan in till Stockholm så åker de flesta hellre dit än går till det lokala centret. Solna kommun håller just nu på med att ta fram en plan Bergshamras centrums framtid, något som tyder på att de inte tycker det fungerar bra idag. Den trista arkitekturen kombinerat med ett sovande centrum gör att detta är ett idag känns som ett mycket oattraktivt område.

Bild 4: Bergshamra centrum.

Bergshamra präglas delvis av närheten till Stockholms Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan, det rör sig många studenter i området och det finns dessutom ett stort antal studentlägenheter. Området med studentlägenheter heter Kungshamra, nr 4 på kartan, och byggdes i slutet av 60-talet. Husen har ett mycket särpräglat utseende där väggarna består av grov omålad betong men där fönster och dörrar är målade i klara färger. Mellan husen är det mest hårdgjorda ytor. Området ger ett kargt och närmast brutalt intryck. Om man tycker det är vackert eller inte är en smaksak.

Bild 5: Kungshamra.

De södra delarna av Bergshamra har en relativt ny bebyggelse, stora delar är från 80-talet, nr 5 på kartan. Här är bebyggelsen hög närmast trafikleden i norr och avtar sedan i höjd ju längre söderut man kommer. Närmast vattnet finns radhuslängor. Till skillnad från de delar av Bergshamra som byggdes på 60-talet, nr 3 på kartan, så är bebyggelsen här mer oregelbunden och varierad. Här finns färre räta vinklar och fler mysiga innergårdar. Färgvalet går åt pastellhållet vilket är typiskt för 80-talet. Detta område är mycket populärt bland barnfamiljer.

Bild 6: Nyare bebyggelse i södra Bergshamra.

Så hur är det då att bo i Bergshamra bland all denna mix av bebyggelse? Jag ser Bergshamra som ett mycket bra område, kanske till stor del just på grund av den blandning av bostäder som finns här. Den blandade bebyggelsen, med allt från lyxiga villor till små studentlägenheter, gör att även befolkningen blir blandad. Det känns som att det i Bergshamra bor människor från alla samhällsklasser. Dock är det givetvis så att närheten till Stockholm gör att priserna är höga vilket i sin tur gör att de med allra sämst ekonomi knappast har råd att bo här. Så kanske det är att romantisera lite när jag skriver att alla samhällsklasser finns representerade här.

Bergshamra har fördelen av att ligga på en udde, det vill säga det finns vatten på tre sidor. Man ska inte underskatta vattnets betydelse för hur attraktivt ett bostadsområde upplevs. Även det område som är byggt i miljonprogrammens andra, nr 3 på kartan, är relativt populärt. Mycket beroende på närheten till Stockholms city men antagligen också på närheten till vattnet. Man måste berömma Solna kommun som inte sålt ut marken närmast vattnet utan bevarat den och gjort det till ett promenadstråk. Detta promenadstråk gör att Bergshamra känns grönt och naturnära. För mig är närheten till vattnet och detta promenadstråk en avgörande anledning till att jag valt att bo här. Den andra huvudanledningen är närheten till Stockholm.

Bild 7: Bergshamra strandpromenad.

Men givetvis finns det saker i Bergshamra som är mindre bra. Ett är planeringen och utseendet av centret och dess omgivning, nr 3 på kartan. Arkitekturen är här slående trist och centret, som ska vara en samlingspunkt, är en död stenöken. En del affärslokaler står tomma. Området är dessutom slitet. De som bor här gör det nog inte för att närområdet är trivsamt utan för närheten till Stockholm och närheten till vatten och grönområden. Som jag tidigare nämnt pågår det ett arbete för att förändra centrumområdet, och detta är något som verkligen behövs. Ett snyggt och levande centrum skulle höja Bergshamras attraktionsnivå ytterligare ett snäpp.

Ytterligare en sak som drar ner betyget för området är att det korsas av två stora trafikleder. Detta är nog visserligen oundvikligt så nära Stockholm, men kanske att det skulle gå att minska de negativa effekterna. Att däcka över vissa sträckor skulle vara en lösning. Idag gör dessa trafikleder att området känns uppdelat, även om det finns gångbroar och gångtunnlar, så håller man sig ändå oftast på ”sin” sida. En överdäckning av trafiklederna skulle göra området mer sammanhängande. Dessutom minskas bullret.

Bergshamras blandade befolkning och bebyggelse, närhet till vatten och naturområden samt närhet till Stockholms city gör att detta är ett mycket attraktivt område. Jag trivs mycket bra här!

3 kommentarer:

 1. Fabulous, what a weblog it is! This weblog provides
  helpful information to us, keep it up.
  Also visit my web site diablo 3 monk guide

  SvaraRadera
 2. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the exact same niche as yours and my visitors would
  certainly benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Thanks!
  my website > tattoo removal

  SvaraRadera
 3. What's up to all, as I am really eager of reading this blog's post
  to be updated daily. It contains nice material.
  Feel free to visit my homepage :: dark spots on skin

  SvaraRadera