onsdag 1 juni 2011

Besökte Zheng He och hans flotta Amerika före européerna?

Att Christofer Columbus var den som gjorde den amerikanska kontinentens existens allmänt känd bland européerna är nog historikerna överens om. Men att han var den första europé som satte sin fot på den amerikanska kontinenterna, som nog många fortfarande tror, stämmer inte. Vem som var först vet man inte men det spekuleras i att medeltida munkar seglade till Amerika redan på 500-talet. Men säkerhet vet man att vikingen Leif Eriksson varit där på 1000-talet. Och kanske att Columbus inte ens var först i bland sjöfararna i hans generation, det finns de som tror att en portugis med namnet João Vaz Corte Real seglat till Amerika 20 år tidigare. Men Columbus blev den som bäst lyckades "marknadsföra" sin prestation och få den inskriven i historieböckerna.

Staty av Zheng He
Men hur var det egentligen med de kinesiska sjöfararna, besökte de den amerikanska kontinenten för oss européer? Ja, det finns de som hävdar det. Och en som tror sig ha bevis för detta är författaren Gavin Menzies. Han lade fram sitt resonemang och sina bevis i den uppmärksammade boken "1421: The Year China Discovered the World", i den boken hävdar han att den kinesiska amiralen och upptäcktsresanden Zheng He besökte Amerika redan år 1421, drygt 70 år före Columbus. Ett av Menzies huvudargument för att kinserna måste varit där före européerna är att dem amerikanska kontinenten finns utsatt på kartor tillverkade före Columbus resa. Hur kan man ha en karta över något man aldrig sett? Jo givetvis är man inte först utan någon annan måste ha varit där tidigare. Och enligt Menzies så var det vid den tidpunkten bara kineserna som hade pengarna, manskapet och ledarskapet att göra en sådan resa.

Att kinserna var duktiga sjöfarare är det ingen som tvivlar på, och att Zheng He hade en imponerande flotta som utforskade världen är väl dokumenterat. Zheng He gjorde 7 långa sjöresor mellan åren 1405 och 1433 och hans flotta kan ha bestått av så mycket som 317 skepp och ca 28 000 besättningsmän. Och en del av hans skepp var mycket stora, kanske uppemot 200 meter, det vill säga betydligt större än till exempel de skepp som Columbus använde. Hans resor gick till Sydostasien, Indiska oceanen, Indien och östra Afrika. Att han skulle besökt Amerika så som Gavin Menziez hävdar i sin bok är det många forskare som är skeptiska till. Gavin Menziez lägger i boken fram ett stort antal bevis för hans teori, men när forskarna väl undersökt dessa bevis så har de aldrig funnit något konkret. Det finns helt enkelt inga texter eller föremål som visar på att Zheng He verkligen besökte Amerika.....

Modeller där man kan se skillnaden i storlek mellan Columbus och Zheng He's skepp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar