söndag 12 februari 2012

Röd Storm - Ett mästerverk av Tom Clancy

Ja, Tom Clancys bok Röd Storm (Red Storm Rising) anser jag vara ett mästerverk i genren technothrillers. Jag rankar den till och med snäppet högre än hans mest kända bok Jakten på Röd Oktober. Röd Storm är en realistiskt skildring av ett tredje världskrig, från dess upptakt till dess avslut. Man bör dock vara medveten om att boken skrevs på 80-talet då Det kalla kriget fortfarande pågick och Sovjetunionen och USA var bittra fiender. Så kanske att bokens scenario inte är lika aktuellt idag men det förtar inte på något sätt bokens storhet.

Som titeln antyder så är det Sovjetunionen som startar detta krig, och man startar det därför att man är i desperat behov av olja. Man anser att enda utvägen är att erövra oljefält militärt. I boken får man följa ett stort antal personer på båda sidor av konflikten, och på alla nivåer, från fotsoldater till de högsta militära ledarna. Boken skildrar på ett realistiskt sätt, om än antagligen mycket förenklat, hur de olika vapenslagen används i krig. Vi får följa allt från hur samspelet mellan ubåtskapten och helikopterpiloten fungerar till hur hangarfartygsgrupper kan skydda sig mot flyganfall. Detta låter kanske ganska torrt men Clancy skriver på ett extremt medryckande sätt som gör att boken är en riktig sidvändare. Och även om boken är en technothriller så har Clancy lagt mycket krut på att skapa ett bra persongalleri.

Detta är en riktigt riktigt bra bok och i sin genre så är det kanske den allra bästa. På något sätt känns det som att det är denna bok, och Jakten på Röd Oktober, som alla andra technothrillers jämförs med......

2 kommentarer:

  1. Läste du den på svenska eller engelska ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt läst den på både svenska och engelska. Båda är bra så det kvittar vilken version man läser.

      Radera