söndag 4 december 2011

Västerut i natten - en klassisk afrikaskildring

"Västerut i natten" är en bok av och om Beryl Markham. Markham var något som ovanligt som en kvinnlig pilot och äventyrare i 20- och 30-talets Afrika. Hon flög små plan kors och tvärs över kontinenten och fraktade allt från rika storviltsjägare från väst till sjuka som behövda komma till sjukhus. I den här boken berättar hon episoder från sitt liv, från uppväxten på en stor farm till dess att hon slutligen flyttar till England. Däremellan har hon ett minst sagt innehållsrikt och annorlunda liv, där mycket kretsar kring flygandet och livet bland infödingarna i Afrika. Många av episoderna är mycket dramatiska, som till exempel då hon nästan blir uppäten av ett lejon eller då hon tvingas landa mitt ute i vildmarken under svåra förhållanden.

Den här boken räknas som en av de klassiska afrikaskildringarna, och efter att ha läst den kan man bara hålla med. Den är mycket spännande och medryckande, och det är svårt att inte fascineras av Markhams liv. Boken innehåller också en hel del kritik mot den vite mannen (och kvinnans) sätt att behandla Afrika och dess befolkning. Det känns som att Markham låg före sin tid när det gäller detta. Och hon låg även före sin tid när det gäller att inse potentialen i flygindustrin.

Jag uppskattade stora delar av boken, det fanns dock ett parti i mitten som handlade om Markham och hennes relation till hästar. Förutom flygning arbetade hon även med att föda upp hästar. Det parti i boken som handlar om hästarna hade jag lite svårt att uppskatta, det blev helt enkelt lite för mycket om man inte har hästar som intresse. Men förutom detta är det en mycket bra bok! Och faktiskt en bok som till och med Ernest Hemingway rekommenderade, och då kan den ju inte vara dålig!.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar