fredag 9 december 2011

Imperial Airways - När flygresan var ett äventyr

Robert Bluffield berättar i sin bok "Imperial Airways: The Birth of the British Airline Industry 1914-1940" om en spännande period i flygindustrins barndom. Vi får här en detaljerad inblick i de första stapplande försöken att driva kommersiella flyglinjer. Att läsa om dessa pionjärer är otroligt fascinerande, även om man som jag egentligen inte har flygplan som specialintresse, och man inser hur väsensskilt dagens flygande är från den tidens.

I boken får vi bland annat följa dem som utforskade nya flygrutter. Och här pratar vi inte bara om att etablera affärskontakter med flygplatser och liknande i andra länder, nej här pratar vi om äventyrare som tvingas riskera livet. På den här tiden fanns i stort sett ingen infrastruktur vilket innebar att de första som startade en linje var tvungna att bygga upp allt från början, och då menar jag verkligen allt, för många platser fanns till exempel inga kartor. Dessutom var dåtidens flygplan relativt primitiva vilket bland annat innebar att man måste se till att flygfält med mycket täta intervaller längs med hela flygrutten.

Och att resa från London till Sydafrika kunde ta över en vecka och innebar ett mycket stort antal mellanlandningar. Det krävdes många övernattningar på vägen, ibland på platser mitt ute i vildmarken. Det var alltså ett rejält äventyr att ge sig ut på en sådan flygresa på den tiden!

Jag rekommenderar den här boken till alla som är det minsta intresserade av historia, resor och/eller flyg. Boken innehåller en mängd fotografier, reklamaffischer, kartor och tidtabeller och det är dessa som är den stora behållningen. Det är inget fel på texten heller men för en som inte har flyg som specialintresse kan den ibland bli lite väl detaljerad....... 

Klicka för större bild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar