onsdag 7 december 2011

New Europe

I boken "New Europe" ger sig Micheal Palin ut på en resa för att undersöka hur Europa har förändrats i och med Sovjetunionens fall. Han börjar sin resa i det forna Jugoslavien och reser sedan motsols i en spiral för att slutligen komma till det före detta Östtyskland. På vägen passerar han platser så som Sarajevo, Istanbul, Jalta, Bukarest och Warszawa.

Under resans gång reflekterar Palin över hur människorna och samhället förändrats i och med Sovjetunionens fall och ett öppnare Östeuropa. Det är dock ingen djuplodande historielektion vi får utan mer en övergripande bild av hur livet i de före detta östländerna har förändrats. Resan går genom ett stort antal länder så det blir bara ett par nedslag i varje land, något som både är bokens styrka och svaghet. Boken har ett högt tempo och ökar ens intresse för de mindre kända delarna av Europa men samtidigt så skrapar Palin bara lite på ytan.

Det är är stabil reseskildring av Palin. Inte hans bästa men nog inte heller hans sämsta. Och trots att det nu var ett tag sedan muren och Sovjetunionen föll så är boken läsvärd.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar