söndag 4 december 2011

Slaget om Västeuropa av Michael Tamelander - intressant men något torr

Boken "Slaget om Västeuropa : Flygkrig, strategi och politik sommaren 1940" av Michael Tamelander är en intressant om än något torr bok om en spännande och avgörande del av andra världskriget. Fokus ligger, som titeln antyder, på kriget i luften och vi får följa händelseutvecklingen sett ur både ett tyskt och ett brittiskt perspektiv, även om det tyska perspektivet inte är lika detaljerat beskrivet som det brittiska.

Bokens styrka är att Tamelander blandar beskrivningar av såväl det politiska händelseförloppet på allra högsta nivå så väl som enskilda piloters öden. Hårda fakta om styrkesammansättningar blandas med ögonvittnesskildringar. Dessutom finns det en hel del kartor och bilder, vilket är ovanligt i en pocketbok..... 

Ska man kritisera något så är det att boken ibland känns ganska torr, det är lite väl mycket staplande av fakta ibland. Kanske att dessa fakta behövs för att det ska bli en komplett beskrivning av händelseförloppet men det gör att boken ibland tappar flyt och att man frestas att hoppa fram några sidor. Den som inte har flyg och/eller andra världskriget som specialintresse kan nog uppfatta boken som något för lång, många av slagen som beskrivs är ju relativt likadana vilket gör att det ibland kan kännas som upprepningar.

På det hela stora en mycket bra bok som blandar torra fakta med spännande episoder på ett förträffligt sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar