söndag 25 december 2011

Ryssland anfaller Gotland i Wilderängs bok Midvintermörker

Lars Wilderäng bygger i sin bok Midvintermörker upp ett skrämmande scenario där Ryssland invaderar Sverige i ett överraskningsfall. Boken utspelar sig ett par år in i framtiden och bakgrunden till anfallet är förvecklingar kring den gasledning som går genom Östersjön.

I boken får vi följa ett antal personer, allt från enskilda soldater ute på slagfältet till de som leder Sverige på högsta nivå. Boken är en riktig sidvändare med action från första till sista sidan och risken är överhängande att man inte kan lägga i från sig den när man väl har börjat. Detta givetvis under förutsättning att man gillar den här typen av technothrillers med detaljerade beskrivningar av hur de olika styrkorna ser ut och hur de olika vapnen fungerar. Om man har noll intresse av vilka olika pansarfordon Sverige har eller hur man genomför en landsättning av trupp med fartyg så är det här nog inte rätt bok.

Det känns som att Wilderäng vet vad han skriver om, scenariot känns realistiskt och han verkar ha bra detaljkunskap om våra olika vapensystem. Jag kan dock känna att han nog justerat sanningen lite för att det ska bli en bra story, till exempel genom att låta svenskarna få lite extra flyt så att de i alla fall har en liten chans mot mäktiga Ryssland. Dessutom är nog den styrka som Ryssland anfaller med lite väl liten för att vara realistisk, det känns som att Wilderäng även där anpassat den för storyn skull.

Även om boken är lite väl militärnördig ibland så gillade jag boken! Det finns mig veterligen inte så många realistiska böcker om hur ett tänkt krig i Sverige skulle kunna gå till så det är intressant läsning. Som bonus får man en lektion i hur svenska försvaret är uppbyggt. Och som sagt, det är en riktig sidvändare!....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar