måndag 28 mars 2011

Dela bilder (Uppgift 3c)

 Jag har här valt att titta på de två sajterna Picasa (https://picasaweb.google.com) och Flickr (http://www.flickr.com/). Picasa är Googles bildtjänst och Flickr är Yahoos, de tillhör alltså två av de största giganterna på nätet. Jag kommer här att utvärdera sajterna med fokus på funktionalitet som kan vara användbar inom skola och utbildning. 

 
 


Mina bedömningskriterier är följande:
  • Uppladdning. Hur pass enkelt är det att ladda upp bilder? Vilka olika valmöjligheter finns i samband med uppladdning? Finns begränsningar i storlek/kvalitet?
  • Nedladdning. Finns möjlighet att ladda ned bilderna till datorn och hur pass enkelt är detta i så fall? En funktion som är användbar inom skolan då man ofta vill använda bilder i skolarbeten och liknande. Givetvis måste man hör kontrollera så att bildens rättigheter är satta så att den får användas av andra.
  • Editering. Vilka möjligheter finns att editera bilden efter att man laddat upp den?
  •  Organisering. Vilka möjligheter till att organisera bilderna finns, t.ex. genom att skapa album? Går det att tagga bilder? En viktig funktion då det lätt blir ohanterligt många bilder.
  • Sökfunktioner. Givetvis viktigt att det på ett enkelt sätt går att söka fram relevanta bilder.
  •  Delning. En grundläggande funktion. Här tittar jag på vilka olika möjlighet som finns att dela bilderna med andra.
  • Mobilitet. Finns mobilvarianter av sajterna? Går det att ladda upp bilder direkt från mobiltelefoner till sitt konto? Kanske inte en helt nödvändig funktion för skolarbeten, men en funktion som är mycket användbar för att dela privata bilder med sina vänner. Och en sajt som används privat tror jag har en fördel jämfört med andra när det gäller att också fungera i skolan. Om eleverna redan ”finns” där så är tröskeln låg att också använda den inom skolan.
  • Övrig funktionalitet. Bildtjänsterna har ofta en mängd olika funktioner, utöver de ovan nämnda punkterna, och jag försöker här göra en samlad bedömning av dessa utifrån ett utbildningsperspektiv.

Picasa

Picasa är Googles bildtjänst och är därför väl integrerad i många av Googles produkter, till exempel använder man sig av samma inloggning som till t.ex. Gmail. Dina foton på Picasa når du också med en knapptryckning från Gmail. Mycket smidigt. Egentligen heter tjänsten PicasaWeb då Picasa är namnet på Googles bildhanteringsprogram. Men för enkelhetens skull kallar jag tjänsten för Picasa.
Startsidan på Picasa ser ut så här:

Överst har du tillgång till de andra av Googles tjänster. Därunder Picasas meny där du kan titta på dina egna bilder, utforska andras bilder samt ladda upp nya bilder. Därunder ser man en lista på sina senaste album. Efter det ser man aktiviteter som hänt kring de personer man har i sitt nätverk och som man bevakar. Längst ner finns ett antal bilder som Google valt att lyfta fram.

Att ladda upp bilder är mycket enkelt. Du kan ladda upp till ett nytt album eller till ett befintligt. Och du kan ladda upp flera bilder åt gången och det är möjligt att ladda upp mycket stora bilder, ja till och med videosnuttar. Det totala lagringsutrymmet är 1024 MB, vill du ha mer så kostar det pengar. Du kan även ladda upp bilder från programmet Picasa, något som fungerar mycket bra. I det programmet kan du göra enklare editeringar och sen välja ut vilka bilder du vill ska laddas upp till webben. Du kan även hålla ditt webbalbum synkat med bildfilerna du har på din hårddisk.

Att ladda ner bilder till datorn går mycket bra, det finns en funktion för detta direkt i anslutning till bilden. Det finns tre olika behörighetsnivåer för bilden, helt privat, helt öppen eller tillgänglig för de som känner till direktlänken till bilden. Du kan även välja att ladda ner hela album, dock måste du då göra detta via programmet Picasa. 

Det finns två editeringsmöjligheter, antingen via deras onlinetjänst Picnik (se bild nedan) eller via datorprogrammet Picasa. Editeringsfunktionerna i Picnik fungerar bra och räcker för de vanligaste justeringarna. Dock är funktionaliteten långt från program som Photoshop, men för att vara en onlinefunktion är den bra. 

I Picasa kan du organisera dina bilder i album. Du kan också tagga bilderna. Dessutom finns möjlighet att geotagga bilderna, det vill säga ange var de är tagna. Så det går att organisera bilderna på ett bra sätt även om Picasa inte är lika bra på detta som Flickr.

Sökfunktionen i Picasa är ganska begränsad, du kan till exempel inte söka efter medlemmar. Dock finns det en bra filtreringsfunktion där du till exempel kan välja om du vill ha stående eller liggande bilder.
Du kan dela dina bilder via e-post eller skicka dem till Twitter, Blogger och Buzz. Det går också att prenumerera på andras bilder genom RSS-feed eller genom att lägga till dem som vänner. En kommentarsfunktion finns. Det finns inga funktioner för att hantera grupper vilket är en brist om man ska använda sajten i skolan. 

Det finns flera mobilappar som kan hantera dina Picasabilder, så att ladda upp bilder via mobiltelefonen är mycket enkelt.

Picasa har relativt begränsat med funktioner. Sajten fungerar mycket bra som förvaringsplats för bilder som delas med släkt och vänner, eller som backup för personligt bruk. Men mer avancerade funktioner, till exempel sociala sådana, saknas.

Flickr

Flickr är Yahoos bildtjänst, men tyvärr är den inte integrerad i Yahoos övriga tjänster. Det är till och med så att det i Flickr finns en egen mailtjänst som inte är den samma som Yahoos vanliga mailtjänst. Mycket förvirrande och inte alls användarvänligt. Flickr har mycket att jobba på tills de når upp till Googles integration.
Flickrs startsida ser ut så här:

Uppbyggnaden är i stort sett identiskt med Googles. Överst har du meny för de olika funktionerna, under detta dina senaste foton. Därunder de senaste aktiviteter rörande dina vänner och längst ner ett antal av Yahoo utvalda foton. Möjligen att Flickr känns lite rörigare än Picasa, till exempel finns det en hel del störande reklam på Flickr.

Att ladda upp bilder går mycket smidigt. Du kan ladda upp fler bilder på en gång. Det finns även ett program du kan installera på datorn som underlättar uppladdningen. Det går att ladda upp mycket stora bilder och även video. I samband med uppladdningen så kan du ange vilka som ska få se bilden, du kan också skriva in en beskrivning samt ange taggar. Vill du kan du även välja vilket set bilden ska tillhöra, set är Flickrs variant på album.

Det går även att ladda ner bilder till din dator. Givetvis dina egna men även andras. Dock är det inte helt enkelt att nå den funktionen, du når den inte direkt via visningssidan. Och det är även så att användaren kan välja olika typ av rättigheter på bilden, så det är inte alls alla bilder som är tillåtna att ladda ned. Vilket ju givetvis är bra för fotografen men som kan ställa till problem om man ska använda bilden i skolarbeten och liknande. 

För editering av bilder används Picnik, det vill säga samma tjänst som Picasa använder sig av. I Flickr finns dock, till skillnad från Picasa, ingen möjlighet att öppna upp bilderna i ett mer avancerat redigeringsprogram.
Flickr har mycket bra funktioner för att organisera och kategorisera bilder, se bild nedan. Här kan du välja att arbeta med en eller flera bilder på en gång. Du kan här till exempel lägga till taggar, lägga bilderna i sets (album) samt ange vilka personer som är med på bilderna. Finns även möjlighet att tagga bilderna med geografisk position. 

Flickr har en bra sökfunktion där du kan söka bland bilder, grupper och medlemmar.  Det finns även en avancerad variant av sökfunktionen där du kan ange fler parametrar. Sökresultatet visas även som ett litet tag-moln.

Du kan dela dina bilder utanför sajten genom att skicka ett mail, via ett blogginlägg eller genom att skicka en länk. Du kan även låta personer prenumerera på dina bilder via RSS, något som är mycket smidigt. Inom sajten kan du givetvis dela med dig av dina bilder till andra medlemmar, till exempel genom det som Flickr kallar för photostreams och som är ett flöde av medlemmens bilder. De sociala funktionerna på sajten är relativt utbyggda med en profilsida, vänlista och meddelandefunktion. Dock saknar jag funktioner för att dela bilderna med andra sociala sajter. Det finns bra funktioner för att kommentera, du kan till och med kommentera en viss del av bilden, något som kan vara användbart inom skolan.

Det finns flera appar som kan användas för att nå dina bilder från mobiltelefonen, det är med andra ord lätt att ladda upp bilder från mobiltelefonen och på så sätt möjliggöra för ens vänner att se dem.

Flickr är en funktionsrik tjänst. Du kan vrida och vända på bilderna på en mängd olika sätt, till exempel se dem på en tidslinje, skapa gallerier som innehåller bilder från flera användare, se de populäraste bilderna senaste veckan eller ta betalt för bilderna via Getty Images.

Slutsatser och argumentation

Nedan är en sammanfattning i tabellform över utvärderingen av Picasa och Flickr. 1 är lägst och 5 är högst, maximal poäng är 40.


Vinnare är Flickr, men Picasa kommer inte långt därefter. Flickr vinner på att vara mer komplett. Flickr har till skillnad från Picasa bra funktionalitet för att arbeta med bilder i grupper, något som är viktigt inom skolan. Flickr känns också mer social än Picasa, Picasa uppfattar jag i första hand som en sajt att använda för privat bruk medan Flickr mer riktar sig till de som vill dela sina bilder med omvärlden. På Flickr finns också många professionella fotografer som bidrar till att höja kvaliteten på bilderna. 

Av dessa två är Flickr det självklara valet för skola och utbildning. Här finns bra gruppfunktioner och bra möjligheter att diskutera kring bilder. Det är lätt att organisera bilderna i set, gallerier och grupper eller med taggar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar