söndag 15 januari 2012

Safari i Tanzania - Ngorongoro, Serengeti, Tarangire och Lake Manyara

Att åka på safari är något som alla borde göra, oavsett om man är naturnörd eller inte! Det är en otroligt häftig upplevelse att stå öga mot öga med de djur som man annars bara sett på TV. Och det är ingen överdrift att säga att man verkligen kommer djuren nära för ofta är det bara ett par meter ifrån dig. Sedan kan man alltid ifrågasätta exakt hur vilda djuren är och exakt hur naturligt deras beteende är, de stöter ju på turister så gott som dagligen. Men jag tycker nog att man kan påstå att det är fria djur som lever ett naturligt liv som man får se. Det gäller dock att välja vart man åker, det finns ju parker i Afrika som är inhägnade och mer att likna vid ett zoo. Så åk alltså till de stora öppna nationalparkerna så som till exempel Serengeti.

Den resa jag gjorde gick just till Serengeti och på vägen dit besökte vi även Tarangire, Lake Manyara och Ngorongoro. Denna rutt är klassisk för ett 7-dagars safari i Tanzania. Ett tips är att flyga ena vägen då du annars får tillbringa väldigt mycket tid i ren biltransfer mellan parkerna. Vi åkte bil in till Serengeti och flög ut och detta var en mycket bra lösning.

När man väljer sin safariarrangör gäller det att se till att de använder sig av bra bilar och guider. Eftersom du tillbringar många timmar varje dag i bilen är det finns gott om plats så att alla kan se ut, det vill säga alla ska ha fönsterplats. Undvik små minibussar. Dessutom är guiden mycket viktig eftersom det är den personen som känner till området och vet var djuren finns.

Vi bodde på lodger av bra standard. Egentligen kanske inte standarden på lodgen är extremt viktig eftersom du ändå tillbringar tiden ute på gamedrives och inte hinner utnyttja hotellet, men viss ger det resan lite extra guldtillvaro om man bor lyxigt. Frukost och middag serverades alltid på hotellet, lunchen däremot oftast ute i naturen.

Det är också viktigt att kolla upp hur mycket av tiden som verkligen spenderas ute i naturen, det är ju trots allt det som resan går ut på. Även om lodgerna är trevliga så ligger de oftast mitt ute i ödemarken och det finns inget utanför annat än natur. Det är till och med så att du oftast inte får gå utanför hotellområdet utan guide. Så att tillbringa mycket tid på lodgen kan nog bli ganska långtråkigt. Den resa vi gjorde hade förhållandevis mycket gamedrives, från frukost till middag var vi oftast ute i naturen och dessutom tillkom dessutom oftast ett morgon- eller kvällspass.

Så ta och boka ett safari nu! Du kommer inte att ångra dig! :-)

Tarangire national park

Tarangire River Camp

Lake Manyara national park
Lake Manyara Hotel Lodge
NgorongorokraternNoshörningar!


Besök i masaiby


Olduvai

Utsikten från Ngorongoro Wildlife Lodge
Serengeti

Seronera Wildlife Lodge i Serengeti


Lobo Wildlife Lodge i Serengeti
Safariflyg vidare till Zanzibar!

Kilimanjaro
Karta över Manyara National Park

Karta över Ngoronogorokratern

Karta över Serengeti

Karta över Tarangire National Park..........

6 kommentarer:

 1. Hej Oskar,
  hittade din blogg i samband med att jag läste en resartikel i SVD.
  Har du tagit alla bilderna i det här inlägget?
  Jag ska själv resa till Tanzania nu i mars och försöker förkovra mig lite på nätet.
  Det ska bli jättespännande.
  :-)
  Tack för infon.
  Hälsningar Mi

  SvaraRadera
 2. Mi: Japp, jag har tagit alla bilderna. Som du ser är det inte så svårt att komma nära djuren. Ha en trevlig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suveränt !
   Min styvsyster bor där nere och hon berättade att en elefant kom in i lägret (Ngorongoro) på kvällen för att dricka vatten från tanken...
   tack - jag tror det blir en upplevelse.
   :-)

   Radera
  2. Haha ja det är sånt som kan hända.

   Radera
 3. Vilket bolag åkte du med, låter som om du är nöjd med resan ?
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, vi är mycket nöjda! Har i och för sig bara varit på safari en gång så har inget att jämföra med... Men vi hade bra guider, bra bilar, bra boende, förhållandevis liten grupp, och mycket tid att titta på djur.

   Vår guide var han som äger det här företaget:
   http://www.savannen.com/kontakt.shtml

   Han anlitar sedan lokala förare och bilar från:
   http://www.andersons.co.za/

   Det är en klar fördel att ha en svensk guide.

   Trevlig resa!

   Radera