fredag 27 januari 2012

En tyvärr inte helt lyckad skildring av Nordkorea

Magnus Bärtås och Fredrik Ekmans bok "Alla monster måste dö! ; gruppresa till Nordkorea - ett reportage" är tyvärr inte helt lyckad. Ambitionen att kombinera ett resereportage med mer filosofiska och konstnärliga utvikningar är god, tyvärr blev resultatet inte lika bra. Författarna lyckas mycket bra i de delar som handlar om själva gruppresan, deras beskrivning av de udda medresenärerna är humoristiska och de redogör på ett förträffligt sätt över deras oförmåga att förstå sig på det mycket udda landet och dess människor. De tar oss med på en resa som sträcker sig från det heliga berget Paektu i norr till de gigantiska masspelen i Pyongyang.

Och så långt är boken mycket bra, men när de sedan försöker väva in filmhistoria och filosofi så blir det mest pannkaka. Till exempel kretsar en stor del av boken kring den nordkoreanska filmindustrin och dess före detta stjärna Madame Choi. Madame Chois historia är mycket fascinerande, hon blev kidnappad av Kim Jong Il från Sydkorea i syfte att styra upp den nordkoreanska filmindustrin. Dessutom blev hon lite utav Kim Jong Ils gullegris. Efter att ha verkat i landet mer eller mindre mot sin egen vilja under många år så återvände hon sedan till Sydkorea. Och detta är så klart en mycket spännande historia, en historia som författarna dock helt förstör genom en oengagerade redogörelse för den intervju de hade med Madame Choi.

Dessutom så hackar de totalt sönder boken med små korta beskrivningar av Nordkoreanska filmer. Möjligen är det intressant om man har koreanska filmer som specialitet men för alla andra gör det bara att boken tappar fart och flyt. Visst har författarna en poäng i att film och filosofi har påverkat de nordkoreanska ledarna och i förlängningen även hur landet styrts, men jag tycker inte att deras bok lyckas framföra detta på ett bra sätt. Boken känns alltför akademisk och instängd för att engagera. Men för den skull är boken inte genomdålig, de bitar som handlar om själva resan och deras möte med landet och medresenärerna är mycket bra.........

2 kommentarer:

 1. Jag kan inte göra annat än att hålla med. Hur många människor har ens sett en hel nordkoreansk film? Delen som handlar om resan är dock riktigt bra, tycker jag.
  Här är min recension av boken: http://kulturkonsument2012.wordpress.com/2012/08/23/alla-monster-maste-do-magnus-bartas-fredrik-ekman/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä...fast kanske man skulle se en nordkoreansk film? Kanske vore intressant.

   Radera