söndag 8 januari 2012

Bok med fågelläten - strålande idé dock inte helt perfekt utfört

Jan Pedersen och Lars Svenssons bok "Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten" är en genial bok. Att kombinera en bok med läten låter ju som en enkel idé, men det är ju oftast de enkla idéerna som också blir de mest framgångsrika. Och det här verkligen en sådan idé för konceptet funkar utmärkt. De har kombinerat det bästa ur den analoga och digitala världen för här har man den speciella känsla som bara en analog bok kan frambringa kombinerat med digitalt lagrade ljud.

För de som redan är fågelexperter kanske boken inte ger så mycket men för oss som är nybörjare eller halvbra så är det här ett perfekt sätt att lära sig fåglarnas läten på. Det finns dock två saker som drar ner betyget lite, dels är de inspelade ljuden oftast alltför korta och dels är högtalaren av lite för dålig kvalitet. Högtalaren klarar inte av att återge alla ljud på ett bra sätt vilket gör att vissa av fågellätena låter ganska verklighetsfrämmande. Gissar att detta är en kostnadsfråga, men personligen skulle jag gärna betalat en hundralapp mer och fått bättre ljud. Men frånsett detta är det en lysande bok som alla borde köpa!........ 

2 kommentarer:

  1. Ja, det är en bra bok, men ett bra alternativ är en webbplats med fågelsång. Jag har hittat www.fågelsång.se att jag använder en hel del. Det fungerar även på mobiltelefon ... och ljudkvaliteten är top notch.

    SvaraRadera