tisdag 15 november 2011

Bill Bryson fascineras av Australien

Med boken "In a Sunburned Country" visar Bill Bryson att han förtjänar positionen som en av vår tids främsta reseskildrare. I den här boken tar sig Bryson an Australien och han gör det på ett förträffligt sätt. Vi får följa honom då han, ibland ensam och ibland med sällskap, utforskar stora delar av landet, från de stora städerna i sydost till det öde landskapet i nordväst. Och däremellan besöker han landets centrala delar. Givetvis är det endast ett litet urval av platser Bryson besöker, Australien är ju ett gigantiskt land, men det är ett bra och spritt urval från många olika platser.

Bill Bryson har en förmåga att på ett ypperligt sätt klä in fakta med humor vilket gör att böckerna aldrig uppfattas som överpedagogiska eller torra. Faktum är att det är först efter att ha läst boken som man inser att man fått en lektion i Australiens historia, geografi och flora och fauna. En annan av hans styrkor är att han varierar vad han skriver om, här finns beskrivningar av personer han möter, beskrivningar av naturen, av landets historia, av maten, av hotellen och restaurangerna, av sevärdheterna m.m. Detta gör att man aldrig tröttnar.

Ska man kritisera något så är det Bryson ibland har ett språk som är lite väl tonårsaktigt ibland. En del av humorn kan kännas lite billig. Men detta kan man lätt ha överseende med! En mycket bra bok som verkligen rekommenderas!.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar