tisdag 23 augusti 2011

Skrämmande vapenstatistik

Jag undrar om folk förstår hur mycket lagliga vapen det finns i omlopp i Sverige. När jag såg siffrorna så hajade jag till, kunde inte ens i min vildaste fantasi tro att det fanns så många. I Sverige finns drygt 30 vapen per 100 invånare, totalt ca 2 miljoner! I Jämtlands län, som har högsta siffran, finns det ca 60 vapen per 100 invånare! Vapnen är fördelade på drygt 600 000 personer. Och då är det alltså lagliga vapen där man har licens, i siffran ingår inte olagliga vapen samt vapen som används av till exempel militären. Jag tycker den siffran är skrämmande hög och jag har svårt att tro att det går att på något sätt motivera den.

Vapnen används givetvis till olika saker, självklart till jakt men också till sportskytte och så är det ju även ett samlarföremål. Vet inte om detta innefattar merparten av vapnen men jag skulle tror det. Men att de används inom dessa till synes "civiliserade" ändamål är ju ingen ursäkt för att tillåta att det finns ett överflöd. Jag kan inte se att det finns några argument som kan övertyga mig om att det behövs över 30 vapen per hundra invånare för att tillfredsställa jägarnas och sportskyttarnas behov. Den enda anledningen jag kan se är att maktens män ofta jagar eller har en bakgrund inom militären, samt att vapenlobbyn har en stor plånbok.

För varför behöver jägarna så många vapen? Räcker det inte med ett? Jag vet att jägarna kommer säga att man behöver olika vapen till olika villebråd, och att man ju behöver några i reserv. Men det är bara larv. Går ett vapen sönder får de väl ställa in jakten den dagen. Och att vi ska tillåta dem att ha många olika typer av vapen bara för att stilla deras behov av att kunna skjuta olika typer av djur är ju nonsens. Samma sak med sportskytte, finns ingen anledning att tillåta riktiga vapen där. För det första ska vapen inte kopplas ihop med sport och fritidssysselsättningar och för det andra är jag övertygad om att det går att ersätta de dödliga kulorna med digitala motsvarigheter. Givetvis kommer man höra protester från de tävlande, de kommer att klaga på att det inte är samma känsla. Men det är ju bara ett bevis för att det är känslan av ett dödande vapen de vill åt.....

Att det finns över 600 000 personer som är i behov av ett vapen för jakt eller liknande kan inte vara rimligt. Inte heller är det rimligt att dessa 600 000 personer i genomsnitt har drygt 3 vapen vardera. Vi kan bara hoppas att vi aldrig kommer upp i de siffror som gäller för USA. Där finns det ca 90 vapen per 100 invånare.

30 kommentarer:

 1. Jakt är en kulturform som engagerar en extremt stor del av Sveriges befolkning. Jaktgarderoben är 4 jaktvapen. Sen säger polisen stopp. De flesta jägare engagerar sig i olika jaktformer och för att kunna föra en etisk jakt behöver man anpassade vapen för viltet och jaktformerna. En älg kräver en grövre kaliber än en hare. Det är det lag på av en god anledning. En vanlig jaktgarderob skulle kunna se ut så här: Ett hagelgevär för exempelvis ripjakt. En älgstudsare för älgjakt. En småviltstudsare för småvilt. Eventuellt en till bössa för någon specifik jaktform tex grytjakt. Det är inte orimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är nog det som är problemet. Att jakt är en så integrerad och accepterad del av den svenska kulturen alltså. Fast enligt mig är det inget motiv för att behålla jakten som den är. Det finns ju mängder av gamla traditioner som vi idag anser är föråldrade och inte förenliga med den kunskap vi har idag. Så personligen tycker jag att man skulle styra upp jakten betydligt hårdare. All nöjesjakt borde förbjudas och endast professionell jakt tillåtas. Alla vapen för jakt bör ägas av staten/landstinget/kommunen och endast lånas ut till professionella jägare.

   När de gäller vapen för sportskytte så bör dessa förbjudas och istället ersättas med digitala vapen utan projektiler.

   Detta är givetvis något som de som sysslar med jakt och/eller sportskytte tycker illa om men som alla med lite distans till det hela tycker är självklart.

   Radera
  2. Du är ju dum på riktigt. Om det inte hade funnits jägare så hade där bland annat varit fler vildsvin och då hade det varit ett jävla gnäll om det då dom förstör för bönderna. Klipper våra hundar osv. Att ni människor som inte har koll på detta bör läsa på betydligt mer så ni kanske kommer med något vettigt istället för sånt här skit snack.

   Sportskytte : då man kan säga att där nästan aldrig är några olyckor inom detta eller dödlig utgångar så kan jag bara säga att ni som är imot detta är sjuka. Det är inte vi skyttar som rånar och skjuter hej vilt utan det är dom som varken har licens eller är med i någon skytte förening som gör detta. Men då kan vi vända på allt. Hur kan motorsport och bilar vara lagligt? Där händer fan så mycket mer där än vad det gör inom någon skytte form så sluta med ert jävla skit snack och gå till bibblan och läs på fördjävulen!!

   Radera
  3. Det känns som att du inte förstått vad jag skrivit. Läs mitt inlägg igen. Jag skriver inte att all jakt och all sportskytte borde förbjudas. Det jag reagerar över är den enorma mängd legala vapen som finns i Sverige. Eller tycker du att det låter vettigt att det finns ungefär 600 000 vapen i Sverige? Låter det vettigt med över 30 vapen per 100 invånare?

   Och att jag tog upp sportskytte var inte för att jag tror att dessa begår en massa brott utan som ett exempel på ett användningsområde för vapen där man borde kunna tänka nytt.

   Radera
 2. Som din blogg beskriver så ska jag väl göra vad jag kan för att bilda dej om skjutvapen, dess faktiska ändamål, lagar och vice versa så dina fördomliga tankar får en tillnyktring.

  Håll i hatten nu, det här blir lång läsning!

  För det första. Oroa dej inte över de lagligt ägda vapen som finns i Sverige. Bekymra dej istället över de tiotusentals illegala vapen som praktiskt taget står för hela vår statistik vad gäller vapenrelaterade brott i Sverige. De legala vapen som använts i brott är oftast stulna från hushållet och dessa är ytterst få.

  På vilka grunder definierar du överflöd? Är det på grund av rädsla för vapen? Detta skulle vara en logisk förklaring då majoriteten "mediabildade" människor gärna blir misinformerade och därmed skapar distans, rädsla och hat pga fördom för just detta.
  Överflöd eller ej, du sågar på fel träd. Att försöka ta vapen från laglydiga medborgare kommer inte sänka brottsstatistiken i Sverige.

  "Varför behöver jägarna så många vapen?". Detta hänger helt och hållet på vad och under vilka förutsättningar jägaren ska jaga.
  Det finns bestämmelser över vilket kaliberomfång du får använda beroende på vad för djur du ska jaga på av humana och funktionella skäl, därav anledningen att du inte kan använda endast ett vapen för ett flertal olika djur.
  Humant som att inte använda ett vapen som är alldeles för kraftigt för sagt villebråd. Inget nonsens i detta.

  Vad gäller ägande av vapen så har Sverige ett poängsystem på totalt 20p per hushåll, förutsatt att du har ett vapenskåp som tillåter detta.
  Ett gevär ligger på 1 poäng medan ett handvapen ligger på 2 samt halvautomatiska gevär på 4. Dessa 20 poäng kan överskridas om man har rätt skåp och väldigt(!) goda anledningar till det. Inte lätt, men inte heller omöjligt. Vad gäller flera vapen i samma kaliber måste du också motivera det specifika ändamålet.

  Tack vare våra lagar så får inte vem som helst äga ett vapen. Du ska anses som personligt lämplig (inget brottsregister eller psykiska sjukdomar som kan påverka ditt omdöme)
  av respektive förenings/klubbs styrelse, ha genomgått utbildning, varit aktiv i minst 6 månader samt uppfyllt guldfordringarna. Självklart måste du också ha ett vapenskåp
  Som uppfyller kraven för förvaring. När du lämnar licensansökan för vapen ska du också ha ett föreningsintyg
  som ska bekräfta att du är lämplig som vapenägare och för det ändamål du ska använda ditt vapen.

  "För det första ska vapen inte kopplas ihop med sport och fritidssysselsättningar". Detta är ännu en typisk fördom baserad på dålig kunskap.
  Kopplar man vapen med våld per automatik i sportsammanhang som du beskriver så har man inget på en skjutbana att göra. För oss seriösa skyttar är detta inte först och främst ett vapen som du definierar det, detta är ett verktyg. Men faktum kvarstår att det är ett vapen och skall hanteras därefter med enorm disciplin och respekt,vilket vi gör villkorslöst. Säkerhet är högsta prioritet för oss och alla inblandade.

  Ersätta dödliga kulor? Låt mig påminna dej om att dessa kulor är endast dödliga om du har för avsikt att göra dem så. Har du inte tillräcklig kunskap eller någon som helst moralisk avsikt att bruka ett vapen på ett lagligt sätt ska du inte röra ett sådant. Punkt slut.

  Fortsättning nedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att säga att vi vill äga och skjuta ett dödligt vapen för dess potentiella effekt är bara skrämmande och sannerligen bekräftar dina fördomar.
   För mig är detta en "gentlemanna" sport där vi använder skjutvapen av olika svårighetsgrader och förutsättningar som inget digitalt idag kan kompensera för.
   Har själv provat digitala simulatorer; Fungerar bra som teknikträning för lägre kalibrar men mäter sig inte med vad den egentliga sporten går ut på.

   Tråkigt nog skedde en dödsolycka i Malmö för nästintill ett år sen då en 20-åring vådasköt sig själv (Mina tankar går till de anhöriga). Ingen misstanke om brott. Utöver det har ingen person dödats på en allmän skjutbana (till min kännedom) på 25-30 år då en obehörig tog sig in på en skjutbana och
   utövande skytt blev skjuten med sitt eget vapen av förövaren. Skador utöver dessa är tennisarmbåge och ömma handleder.
   Vad gäller skador och dödsfall på militär nivå har jag ingen statistik för. Inte mitt främsta område.

   Om vi ska resonera med dödsstatistik borde vi oroa oss mer för bilar,hästar och diverse hushållsföremål där dödsrisken och statistiken är betydligt högre än på en skjutbana.

   Om du vill presentera en objektiv (läs smart) åsikt i ämnet rekommenderar jag du ska besöka en av Stockholms många skytteklubbar och ta del av deras åsikter och upplevelser i dina frågor.
   Varför inte prova själv? Du kan googla lite beroende på var du bor men jag kan rekommendera denna: http://www.sapk.se/ .


   Mvh Erik, Stolt och ansvarsfull vapenägare.

   Radera
  2. Dödsfallet i Malmö var ett självmord.

   Radera
 3. Jag förstår inte vad det är som skrämmer dig. Tror du att de som äger fullt legala vapen är potentiella mördare, eller vad är du egentligen orolig över?

  Som redan sagts är det inte legala vapen du behöver bekymra dig om, de vapen som används till brott är i stort sett uteslutande illegala. Enligt befintlig lagstiftning får man inte inneha ett skjutvapen utan licens, men konstigt nog har brottslingarna ändå skjutvapen utan licens. Du känner säkert redan till detta faktum, så hur tror du att detta kan vara möjligt? Brister det i lagstiftningen, eller brister det i efterlevnad och beivrande av befintlig lagstiftning?

  Du måste helt enkelt se legala och illegala vapen som två vitt skilda kategorier, utan inbördes samband. Legala vapen säljs på en kontrollerad marknad, köparna måste vara bevisat laglydiga medborgare, de måste motivera sitt innehav genom att på olika sätt styrka aktivitet med sina vapen, och vapnen registreras så man vet var de finns och vem som äger vad. De illegala vapnen kommer in över Öresundsbron, på färjor, båtar eller vad som helst, och det finns ingen som egentligen har koll på vad som finns och var det finns. Så vilka vapen tror du utgör en risk?

  Du måste också se innehavarna av vapnen som två vitt skilda kategorier. Legala vapenägare granskas hårt, och är med nödvändighet de mest laglydiga medborgare vi har. Vore de inte det skulle de helt enkelt inte få licens. Illegala vapenägare å sin sida utsätts inte för någon som helst granskning, det enda kravet på köparen är att han har tillräckligt med pengar på fickan. Så vilken typ av vapenägare tror du utgör en risk?

  Om du begränsar antalet legala vapen har du inte gjort ett jota för att förhindra brott. Det är säkert ingen nyhet för dig att brottslingar, per definition, struntar fullständigt i lagar, så om de nu inte lyder de vi redan har, varför tror du att det skulle hjälpa att stifta nya?

  Det kan ju också vara värt att nämna att jag som vapenägare är full medveten om riskerna med skjutvapen, men jag ser dem som försvinnande små i jämförelse med annat som kan tyckas vara ”onödigt”. Tyvärr har svensk media en förmåga att blåsa upp de fåtal olyckor som händer, och om jag vådaskjuter mig själv till döds kommer jag säkert att få äran att stoltsera i riksmedia. Om jag istället super mig full, ramlar ner för en trappa och slår ihjäl mig är det en likaledes onödig olycka och med samma utgång, men jag skulle bli förvånad om jag ens skulle bli bevärdigad en notis i lokaltidningen.

  Jag vill på intet sätt förringa riskerna med skjutvapen, lika lite som jag vill förringa riskerna med alkohol, tobak, simbassänger, snabba bilar och annat ”onödigt” jag använder för att göra livet gladare, det jag vill säga är att du måste se proportionerna i det hela. Om man sätter det i ett realistisk perspektiv så är laglydiga medborgare med legala vapen faktiskt ett mindre hot mot dig än dina medtrafikanter, kökspersonalen på ditt favorithak eller mekanikern som reparerar bromsarna på din bil.

  Procentuellt sett skulle jag tippa att de illegala vapenägarna är ett mindre hot mot dig än din doktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah tack! Äntligen ett seriöst svar på mitt inlägg.

   Jag håller helt med dig att det är de illegala vapnen som används vid brott. Absolut. Har aldrig trott att det är seriösa jägare, sportskyttar eller vapensamlare som begår de flesta brott där vapen är inblandade. Vad jag ville åt var mer en diskussion om den vapenkultur som finns så djupt rotad i Sverige. Och då menar jag inte på samma sätt som i USA där vapen används mer i självförsvarssyfte, utan mer att vapen är så vanligt förekommande i Sverige att det enligt mig sänker tröskeln för att oseriösa personer ska använda dessa i brottsligt syfte.

   Min teori är att om en person växer upp i en miljö där vapen är vanligt förekommande så är det större risk att denna kommer ta till vapen vid eventuella framtida brott än om personen växt upp i en miljö där vapen inte förekommer. Så jag skulle vilja att vi kom ifrån detta med att vapen är en naturlig del av många svenskars vardag. Och jag tror att enda sättet att komma dit är att minska på antalet vapen och att minimera vapenanvändandet till så få personer och så få vapen som möjligt. Och detta innebär ju tyvärr att även dom som är seriösa vapenanvändare drabbas.

   Men som sagt, jag är inget proffs inom detta område. Bara mina egna reflektioner.

   Radera
 4. Som sagt, ditt utspel om våra LEGALA vapen visar ju bara på okunskap. Man kommer inte åt de kriminellas vapen genom att jaga de legala vapenägarna. Ska du inte försöka sätta dit alla nätpedofiler genom att förbjuda alla datorer? Vi kan ju börja med din dator. Det är ju ungefär samma tankesätt.

  Lagliga vapenägare är hårt granskade av myndigheterna, och kan därför anses vara klart mer laglydiga än genomsnittsvensken. Men det är klart att du vill åtgärda det "problemet". Varför inte passa på att förbjuda polisen från att bära vapen när du ändå håller på? Dom är garanterat mer frekventa i brottstatistiken än sportskyttar.

  Eller så tänker du till och tar reda på lite fakta innan du vräker ut dig massa dumheter offentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt. Du kan läsa lite av mina andra svar här så ser du det.

   Om du nu är så otroligt insatt...kan du visa mig någon statistik som visar hur många av de vapen som används vid brott i Sverige som någon gång köpts lagligt? Jag förstår självklart att många av vapnen kommer till Sverige illegalt men hur stor andel av alla vapenrelaterade brott sker med vapen som någon gång varit legala? Det är ju den siffran som är intressant.

   Radera
 5. Ja, sportskyttet är ju verkligen överrepresenterat i brottsstatistiken. Eller hur ?!?

  Förbjud fotboll istället, där kan du snacka om en sport som orsakar massa elände, dödsfall, misshandel, vandalism och massa kostnader för samhället.

  Jämför motsvarande statistik med sportskyttet, så skulle du nog önska att fler höll på med skytte istället. För sportskyttar är lagliga människor, det måste man vara för att få inneha sina tävlingsredskap.

  "Känslan av dödande dom vill åt"... Haha, löjligaste jag hört. Vilken pajas.

  SvaraRadera
 6. Har du några uppgifter på hur många skidor det finns eller skridskor ?
  Det är ju också tävlingsredskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i Sverige finns ca 2.3 miljoner par skidor, varav ungefär 95 % är legala. Ca 300 personer dör årligen i skidrelaterade brott.

   Radera
 7. Du bör kanske läsa på lite vad gäller statistiken på legala vapen i illegala sammanhang. Jag kan ge dig den korta versionen här: Den är försumlig och näst intill obefintlig!

  Om man verkligen är intresserad av att begränsa antalet illegala vapen så är nog ökade anslag och resurser till Tullen det som skulle ge bäst effekt. Som det ser idag så är det mer eller mindre riskfritt att smuggla in vapen i Sverige.

  Så snälla, hjälp inte till att sprida desinformation om att det är Jaktvapen och sportskyttevapen som används i illegala sammanhang, för det stämmer nämnligen inte!

  Att du sen har någon sorts fobi för vapen, det är ju bara att beklaga och skulle nog lätt kunna avhjälpas hos närmaste skytteförening. Om du bor i Stockholmsområdet så kan jag gärna ta dig med för att ge dig lite perspektiv. Jag tror du skulle bli både förvånad och imponerad av hur otroligt seriöst det faktiskt är i Sportskyttevärlden.

  Mvh,
  Ronny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...är alla ni som svarat typ samma dag sportskyttar? Någon slags konspiration? :-)

   Kan ju säga att det nog mest var jägarna mitt inlägg riktade sig till. Sportskytte tog jag mest med som ytterligare ett exempel på att vapen används av många.

   Radera
 8. vilken j-la idiot...
  Du kan säkert förklara varför 3 olika fotnollsmatcher ska spelas med samma boll samtidigt oxå.
  Men fotboll som står för mest brott runt och efter matcherna behöver ju inte skärskådas.

  Det finns en ganska färsk undersökning beställd av staten, som visar att vapenägare är mindre våldsbenägna än människor som inte äger vapen. Och det är nu mer besvärligare att stjäla lagliga vapen, än skaffa kontakter och köpa insmugglade. Jag hörde en siffra från en polis jag pratade med igår. Ca 0,3% av vapenrelaterad brott begås med "lagliga" vapen.

  SvaraRadera
 9. Du verkar ha otur när du tänker, låt bli att tänka och ta din medicin istället!

  SvaraRadera
 10. Jakt i Sverige är inte för vårt höga nöjes skull. Visst jakt är en livsstil för många men av god anledning. Jag skulle rekommendera dig att ta jägarexamen. När jag tog den så var det många klasskamrater som inte hade nå intresse av själva jakten men ville ha ett bredare perspektiv på det arbete som förs i form av jakt och viltvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men det är ju just det är för många. Jakt för nöjes skull alltså. Självklart inte för alla men för många.

   Radera
 11. Oj, här var det visst upprörda känslor. Men det är ju kul att ni är engagerade! Och det var ju inte svårt att förstå att mitt inlägg skulle väcka reaktioner, jakt är ett känsligt ämne. Lite som religion. Och det var ju lite det som var min poäng, och som därmed har bevisats.

  Och tack för lektionen jag har fått ovan kring hur vapenlagarna fungerar i Sverige. Jag är inget proffs på detta, vilket jag inte heller har påstått.

  Kan ju börja med att säga att den viltvårdande jakt som utföres professionellt har jag absolut inget emot. De flesta som utför denna är säkert seriösa och laglydiga människor som gillar naturen. Och givetvis är de allra flesta sportskyttar också laglydiga och seriösa.

  Det jag vänder mig emot är att vapen i vårt land, och än mer i USA, är en så pass integrerad och naturlig del av kulturen och i vardagslivet. För mig är vapnet ett arbetsredskap avsett för att döda som ska användas i så liten omfattning som möjligt, det vill säga när det inte finns några andra alternativ. Jag ser till exempel inte att det finns någon som helst anledning till att tillåta jakt på grävling, här handlar det ju bara om jakt för jaktens egen skull, ingen viltvårdande effekt här inte. Samma sak kan sägas om andjakt, en jakt som utförs för nöjes skulle och där man till och med ibland planterar in änder. Och samma sak är det med tävlingsskytte. Det finns ingen som helst anledning att tävlingsskytte ska ske med riktiga kulor. Det går givetvis att ta fram elektroniska vapen med exakt samma känsla som riktiga. Nu är kanske inte sportskyttarna de man kanske i första hand ska rikta in sig på dock.

  Och givetvis vet jag att de flesta vapenbrott i Sverige begås med illegala vapen men de som utför dessa brott är ju personer som vuxit upp i ett land där vapen är en del av kulturen. Det vill säga steget till att använda ett illegalt vapen är kortare för en brottsling i Sverige och USA än i länder med en mindre utbredd vapenkultur. Detta innebär givetvis inte att det är seriösa jägare eller sportskyttar som begår brotten. Men det utbredda vapenkulturen och det stora antalet vapen gör att de som går in på brottets bana har lättare för att använda sig av vapen. Detta är i alla fall min åsikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, glömde att skriva att det finns en annan aspekt kring detta med vapen och brott som ofta glöms bort. För även om det är så att mycket få vapenbrott begås med legala vapen så har en mycket stor del av vapnet ett legalt ursprung. En stor del av vapnen, ca 35 % har jag för mig det är i USA, kommer från en vän eller släkting. Ytterligare en del är stulna. Dvs vapen som har köpts legalt men som blir illegala i och med att de används av någon annan (brottslingen) än ägaren.

   Radera
  2. Det är stor skillnad mellan Sveriges vapenägande och USA. Där har du rätt att bära vapen för skydd samt laglig rätt att skjuta en inbrottstjuv. Inte i vårt land och kommer aldrig att bli. Titta på statestiken för vårt land hur många före detta legala vapen som används i brott. Vi pratar promille. Detta är ett ickeproblem. Höj i stället straffskalan ordentligt för de som begår vapenbrott. Där ligger problemet.
   En jägare eller sportskytt blir inte farligare för han har fler vapen. Fokusera på personen i stället.
   Enligt ditt sätt att se på vapen skulle man även kunna applicera på andra sporter. Ska vi förbjuda bilsport? Det skadas ju människor och de släpper ut massa avgaser. Till vilken nytta när det finns simulatorer? Bilar och andra motorfordon används i tex rån och andra typer av brott. Ska vi förbjuda bilar i trafiken då?
   För mig som sportskytt är mina vapen ett redskap. Säkerheten och respekten är givetvis inte något man kompromissar med.
   Om man bara tittar på film och dataspel förstår jag din oro. Men fördjupa dig i jakt eller andra skytteformer så kommer du att inse det faktist inte behöver enbart vara till ondo med vapen.

   Radera
  3. Jo du har säkert rätt i att det är skillnad mellan Sverige och USA. Finns det någon undersökning som visar att det endast är några få promille av de vapnen som används vid brott i Sverige som ursprungligen varit illegala? Jag tycker den siffran på känns lite tveksam.

   Och din liknelse med bilsport tycker jag haltar. Bilar är inte i första hand till för att döda. Privatägda bilar är idag helt nödvändiga för att vårt samhälle som det ser ut idag ska fungera, vapen är inte alls nödvändiga på samma sätt. Bilsporten är inte heller alls lika utbredd i Sverige, hade det varit 600 000 personer i Sverige som sysslade med bilsport så hade man däremot kunna fråga sig lämpligheten i det.

   Radera
 12. En månad försenad men känner att jag vill flika in ändå

  Att sportskytte utövas med pistoler som har huvud/grundsyfte att utöva dödligt våld är vad man väljer att se det som från din hörna.
  Se det istället som att folk tar dessa dödsmaskiner för att träna fysisk och mental precision, folk ville antagligen från första början bara bli bättre skyttar för att få mat på bordet/försvara sig. I det moderna samhället har den biten försvunnit och man vill nu bara kunna prestera bra på tävlingar och har adapterat dessa skjutvapen till just detta ändamål, tanken på att bruka dödligt våld med dessa är lika med noll hos utövarna!

  Du måste visa upp att du varit aktiv skytt för att ens få behålla ditt vapen.
  Sen kan man ju vrida på det och säga att folk som växer upp med vapen i sin närhet inte ser det som en tillflyktsort i en desperat tid utan att man då har inpräntat sedan liten ålder att det är något man ska respektera och endast bruka till avsett ändamål, sportskytte under bevakade förhållanden.

  Kuriosa: 50miljoner utövar i 150 länder, representerat i olika former i vinter som sommar OS och har varit med där sedan starten.

  Rekommenderar en timme eller två på den ypperliga inomhushallen i Stockholm
  http://www.thetarget.se/index.php?pageid=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. okej, 2 år och 1 månad sen på bollen. :facepalm

   Radera
  2. Det är som sagt inte de aktiva i sig jag är mest orolig för...utan det är den kultur som jag tycker mig se finns runt om vapnen som oroar mig. Och då främst jaktvapen, inte sportskyttevapen. Visst kan det vara så att de som växer upp i den vapenkulturen också lär sig att respektera vapnen och därför är mindre benägna att använda dem vid brott, fast till någon motbevisar mig så tror jag personligen på motsatsen. Dvs att växer man upp i en omgivning där det finns vapen så tror jag att den andel av dessa personer som kommer att bli brottslingar kommer att ha lättare att ta till vapen än de brottslingar som växt upp i en vapenfri miljö.

   Radera
  3. Det skulle vara rätt intressant att höra vilken kultur kring jaktvapen du tycker dig se. Det skulle också vara intressant att höra din mening kring professionell viltvård och hur stor andel som bedrivs av kommunjägare/yrkesjägare kontra fritidsjägare. Det känns som du inte är riktigt med i matchen där. F.Ö såsom uppväxt med vapen för jakt har jag ALLTID blivit synnerligen förmanad och lärd betydelsen av säkerhet i samband med vapen och jag skulle säga att jägargruppen kommer lååångt ned på skalan av människor som tar till skjutvapen mot sina medmänniskor. I övrigt skulle du aldrig komma ifråga för en vapenlicens i Sverige om du hävdade att vapnet var till för självförsvar eller om du ens torgförde den okunskap du uppenbarligen lider av. Då skulle du utan tvivel bli betraktad som icke lämplig på samtliga plan.

   Radera
  4. Har inga siffror på hur många fritidsjägare kontra kommunjägare/yrkesjägare det finns men med tanke på att det ges ut ungefär 300 000 jaktkort varje år så gissar jag att de allra flesta är fritidsjägare.

   Och jag är som sagt ingen expert på området utan det enda jag reflekterade över i mitt inlägg var antalet skjutvapen i Sverige samt den kultur som jag uppfattar finns kring jakten. Jag har svårt att se att det verkligen behövs så många skjutvapen utspridda så många personer för att bedriva en bra jakt i Sverige.

   Radera
 13. Vadfan är du rädd för? Är det inte om nått ett bevis på att det LEGALA vapenägandet fungerar?

  SvaraRadera