onsdag 31 augusti 2011

Hur mycket är ett träd värt? Ganska mycket!

Man läser allt oftare om privatpersoner som beter sig respektlöst gentemot våra träd. Bara den senaste tiden har det cirkulerat ett antal olika exempel i pressen.  Det har varit 200-åriga tallar och ekar i ett naturreservat i Nacka, 100-åriga tallar i Bromma och pilträd utmed Norr Mälarstrand i Stockholm. För att bara nämna några exempel. Och man kan ju anta att mörkertalen är ganska stora. Och det är ju inte av misstag eller okunskap man sågar ner eller förgiftar träden, nej jag är övertygad om att de i de allra flesta fallen är krass ekonomi och egoism som ligger bakom.

Egoism på så sätt att man anser att ens egen sjöutsikt är mer värd än vad Stockholms populäraste promenadstråk är för 100 000-tals Stockholmare, som i fallet med Norr Mälarstrand. Det kan ju för övrigt inte vara så svårt att begränsa antalet misstänkta gärningsmän, de är ju bara att se vilka som bor i lägenheterna som nu fått sjöutsikt.

Krass ekonomi är kanske en än större orsak, det är ju bara att se till vilka träd som fälls. Det är oftast träd på attraktiva adresser i områden med höga villapriser så som Nacka och Bromma. Om man helt plötsligt skulle "råka" få sjöutsikt från sitt hus så kan nog värdet stiga med ett antal 100 000 kr. Ja ganska många 100 000 kr skulle jag tro. Är man egoistiskt lagd så ligger det nog nära till hand att "avlägsna" träden.

Så vad ska man göra åt problemet? Jag givetvis ska de skyldiga straffas, kanske inte med långa fängelsestraff men med dryga böter. Och det är glädjande att se det ibland dömts relativt höga böter, till exempel 4 000 000 kr för de tio träd som sågades ner i Bromma. Man hör i debatten att många tycker att det är löjligt höga böter, att ett träd ju inte kan vara värt 100 000-tals kronor. Men det tycker jag bara är ytterligare ett tecken egosim, och dessutom en oförståelse för vad deras medmänniskor värdesätter. För många personer är träd, och natur i stort, en viktig del i deras omgivning. Jag är övertygad om att många av de som bor i tex Bromma eller vid Norr Mälarstrand flyttade dit just därför att träden finns där. Det är alltså inte bara ett par döda träd man sågar ner utan men sänker livskvaliteten för många av dem som vistas i området. Och nu pratar vi inte om ett träd mitt i en skog i Norrlands inland mil från närmaste hus, nej här är det träd som 1000-tals personer ser varje dag. Så givetvis ska böterna motsvara vad det kostar att återplantera motsvarande träd, och då förstås inte små plantor utan i den storlek som sågades ner. Och att återplantera ett kanske 50 år gammalt träd kostar enorma summor.

Men kanske det grundläggande problemet är att alltfler ser naturen som något främmande. Man lever i sin lilla bubbla i storstaden och besöker på sin höjd någon stadspark. Man ser inte kopplingen mellan förutsättningen för mänskligt liv och naturen. Man ser bara träden som något onödigt som stör ordningen i staden. Sjöutsikten försvinner och löven gör att man halkar. Och det går ju inte för sig.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar