måndag 14 januari 2013

Med Ra över atlanten

Tor Heyerdahls klassiska skildring av hans arbete med att bygga papyrusbåtarna Ra och Ra II och sedan segla dessa över Atlanten är väl värd att läsa trots att den har några år på nacken. Syftet med att resa med dessa båtar över Atlanten var att praktiskt visa att det hade varit möjligt för antikens egyptier att resa till Amerika. Det finns enligt Heyerdahl många indikationer som tydder på att så hade varit fallet.

Men även om detta är intressant så är det inte i första hand denna vetenskapliga aspekt som gör boken läsvärd utan bokens kvalitet är som äventyrsroman och reseskildring. Vi får i boken följa Heyerdahls resor kors och tvärs över jordklotet för att finna bevis för att dessa papyrusbåtar verkligen använts på detta sätt följt av hans mödor för att hitta lämpligt papyrus och kunniga båtbyggare. Själva båten byggs sedan relativt snabbt och resan över Atlanten kan börja, en resa som är full av äventyr och intriger. Ett riktigt äventyr!

I slutet tappar dock boken fart i och med att den handlar om Heyerdalhls andra resa, den som skedde med Ra II. Denna resa var viktig genom att den slutförde det vetenskapliga experimentet men som vanlig läsare tillför denna del mycket lite då den i princip är en upprepning av den första resan...

Ra
Ra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar