torsdag 27 oktober 2011

Tristan Jones - vilken äventyrare!

Tristans Jones är en legend inom seglings- och äventyrskretsar. Han anses vara den person som seglat längst sträcka under sitt liv, hela dryga 450 000 sjömil! Och det är inga söndagsseglingar han hann med under sitt liv, att sakta segla runt mellan hamnarna i Västindien var inte riktigt hans grej, nej här talar vi om ensamseglingar i arktiska vatten och liknande. Och det är just om en sådan seglats som hans bok "Is i sikte!", "Ice!" på engelska, handlar om.

Vi får här följa Tristan Jones och hans hund på en segling som går från Storbritannien via Island och Grönland för att avslutas långt upp i den arktiska oceanen. Han är borta i flera år och övervintrar två gånger under extrema förhållanden med bara en hund som sällskap. Under de år han är borta träffar han människor bara ett fåtal gånger och han är nära att duka under ett flertal gånger. När man läser hans reseskildringar så kan man inte undgå att fråga sig vad det är som driver honom till att göra dessa resor, för att leva flera år ensam i en liten båt utan kontakt med andra människor i ett arktiskt klimat där det sällan går att få plusgrader ens inne i båten är knappast något för vem som helst. Så man kan inte annat än att imponeras av Tristan Jones, men samtidigt undrar går det inte att komma ifrån att man ibland undrar om han inte är lite galen.

Förutom att ha varit en extrem äventyrare och seglare så var han också en prisbelönt författare, så hans reseskildringar håller hög klass. Rekommenderas starkt!... 

Karta över den resa Tristan Jones beskriver i boken "Is i sikte!". Klicka för en större version. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar