onsdag 5 oktober 2011

Bluffen homeopati nu godkänd vårdform i Sverige

Hörde nyss på nyheterna att domstolen hade friat en läkare som ordinerat homeopatiska läkemedel till sina patienter. Jag undrar hur domstolen tänkte här? Hur kan man tillåta att en läkare ordinerar läkemedel som inte har någon bevisat effekt, annat än möjligen en psykologisk placeboeffekt?

För de homeopatiska läkemedlen innehåller i stort sett inga läkande substanser, det är ju liksom det som är hela grundtanken med homeopatin. Homeopati bygger på att man späder ut substanserna extremt mycket, och då inte bara 10 ggr eller så utan verkligen extremt mycket. Det var någon som räknade ut det inte ens var säkert att en kur av ett homeopatiskt medel innehöll en enda molekyl av den läkande substansen. Lite som att lägga en Treo i Östersjön och sedan tappa upp vattnet på flaska, smaksatt med lite socker, och sälja det som läkemedel mot huvudvärk. En annan jämförelse är att för att få en dos som motsvarar 1 mg aktivt läkande substans så måste man få i sig homeopatiska läkemedel av samma volym som solen!  Och jag överdriver inte, det är exakt den graden av utspädning vi talar om. Och denna typ av så kallade läkemedel kan nu läkare ordinera till sina patienter? Och snart kommer vi antagligen kunna se denna typ av "läkemedel" på våra apotek också. Är det bara jag som tycker att detta är skrämmande?

Men en del säger ju att det finns bevis för att de homeopatiska medlen verkligen fungerar? Kanske det, men det beror i så fall enbart på placeboeffekter eller dåligt utförda försök. Ett sätt att testa medlen är ju att göra det på djur för de kan ju rimligen påverkas av någon placeboeffekt. Och mycket riktigt har man gjort detta och funnit att medlen är verkningslösa.

Skulle du verkligen lita på en läkare som ordinerade homeopatiska läkemedel? Om han eller hon inte har förnuft nog att förstå att homeopati är en bluff, vad för andra vanföreställningar om världen kan han eller hon då också ha?... 

2 kommentarer:

  1. Håller med dig i det mesta du skriver speciellt sista meningen. Men största spädningen som homeopaterna använder, C200, räcker till att fylla universum många gånger om och det finns många fler saker som gör homeopaternas "teori" omöjlig.Jag tror inte att domstolen gjort något fel utan det är lagarna och systemet det är fel på. Lite märkligt att sócialstyrelsen inte kan tillrättavisa en läkare som gör fel. Vi får väl hopas på lagändeingar om nu politikerna törs göra detta.

    SvaraRadera
  2. Ja lagarna måste nog ändras. För nu känns det som att det är lite fritt fram för läkarna att ordinera vad som helst bara det inte är direkt skadligt. Antagligen skulle en läkare idag kunna ordinera bön utan att åka fast...för att be är ju knappast skadligt heller...

    SvaraRadera