tisdag 4 oktober 2011

En otrolig seglats är det sannerligen!

Tristan Jones bok "En otrolig seglats" är en modern klassiker när det gäller reseberättelser, och dessutom lite utav en kultbok bland seglare. Tristan Jones var en minst sagt egensinnig resenär, äventyrare, seglare och skribent som spenderade stora delar av sitt liv på en båt. I boken "En otrolig seglats" får vi följa honom på hans seglats från Medelhavet till Sydamerika, och det är en resa med minst sagt många omvägar.

Hans plan var att segla på världens lägsta och högsta sjö, det vill säga Döda havet och Titicacasjön, något som bland annat innebar att han förutom att segla även blev tvungen att transportera båten på land långa sträckor. Och det är nästan dessa sträckor som är roligast att läsa om för de är så absurda. Att läsa om då han till exempel med hjälp av ett par stockar och block och talja fraktar sin segelbåt meter för meter genom djungeln i Sydamerika ligger i gränslandet mellan komik och tragik. För samtidigt som det är underhållande och spännande att läsa om hans slitande så är hans envishet och egensinnighet nästan lite tragiskt. För det är svårt att se vari nöjet ligger i att släpa en segelbåt genom djungeln, för det är ju ingen vetenskaplig expedition eller liknande, utan han gör det bara för sitt eget nöjes skull.

Tristan Jonses är en suverän berättare som lyckas engagera läsaren på ett förträffligt sätt. Han blandar komiska episoder med dramatiska och beskriver de platser han stannar vid och de folk han möter på ett informativt sätt utan att det blir överpedagogiskt. Glimten i ögat finns alltid där! Detta är en suverän bok!......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar