fredag 23 november 2012

Stephen Kings episka fantasyäventyr om det Mörka tornet börjar inte bra

Nej snarare är den första delen i denna fantasysvit om sju böcker en ren katastrof, och detta trots att jag läst den reviderade och förbättrade versionen. Ja du läste rätt, det finns alltså en förbättrad version av boken. I inledningen till boken så erkänner King själv att originalversionen var alltför svårläst och innehöll ett alltför omständligt språk och att han därför kände sig manad att förbättra boken. Och det är ju ärligt av honom att erkänna att originalversionen inte var helt lyckad, men enligt mig kunde han reviderat den än mer för den är fortfarande på tok för omständlig och rörig.

För mig är det inte mycket som är rätt i den här boken. Språket känns otroligt krystat och är alltför utstuderat macho och dystert. En typisk mening kan låta i stil med detta: "Den svarte mannen hade en hy flottig som olja och när han andades lät det som två knivar som vässades mot varandra, ur munnen kom en stank av multnande löv. Han närmade sig sakta likt en kista på väg ner i graven och hans blodiga ben rörde sig som i trance då de tuggade sig fram genom törnsnåren." Just den meningen finns inte men hela boken går i den stilen vilket är extremt tröttsamt. Sällan har jag läst någon mer krystad bok.

Dessutom är själva historien och upplägget extremt rörigt. Okej att det här är inledningen på en lång romansvit och att oklarheter reds ut i de senare böckerna men man måste ju som läsare i alla fall ha något att hänga upp sig på, någon form av röd tråd. Nu finns inget som fångar läsarens intresse. I fantasyböcker brukar vanligen miljöbeskrivningarna vara mycket bra, det är ju liksom till stor del vitsen med den typen av böcker, att måla upp en fantasivärld för läsaren. Men inte heller det lyckas King med, huvudpersonen i boken är visserligen ute på en lång resa och det är fantasivärld han reser i men ingenting av detta beskrivs närmare.

För mig är detta en katastrofalt dålig bok. Inte en chans att jag kommer läsa de andra sex böckerna i sviten.......... 

End World Karta Stephen King
Karta över End-World, en del av Stephen Kings fantasivärld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar